Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Coffee IPA

Biertype: IPA - Other
Smaakcategorie: Blond & Krachtig

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2021.

De eerste slok bier neem je met je ogen, toch zie je hier iets anders dan dat je proeft. Ondanks de toevoeging van koffie is dit een licht bier, een India Pale Ale. Door cold-brew koffie te gebruiken worden alle romige, gebrande koffiesmaken gepakt maar niet de kleur. Fruitige hop en koffiearoma's wisselen elkaar af voor een bijzondere smaakervaring.

IPA
India Pale Ale, IPA, is een oude, van oorsprong Engelse stijl die als paradepaardje van de bierrevolutie in Amerika opnieuw is uitgevonden. Typerend voor de moderne stijl IPA is de hoge bitterheid en de frisse, fruitige aroma’s afkomstig van de hop. Deze veelal Amerikaanse hopsoorten komen voornamelijk vanuit de Noord-Westkust van de Verenigde Staten.

Tijdens een bezoek aan Portland, een van de grote biersteden van Amerika, is Sacha oorspronkelijk geïnspireerd geraakt om een Coffee IPA te ontwikkelen. Hij raakte bevriend met een koffiebrander (Andrea Spella van Spella Caffe) en kreeg een zak koffie als cadeau aangeboden. De uitdaging was om er een bier mee te brouwen dat ook door de niet-bierdrinkende koffiefanaat gewaardeerd zou worden. De oplossing was de hoge bitterheid van de hop te balanceren met romige, donker gebrande koffiesmaken. Deze bijzondere wisselwerking tussen de speciaal geselecteerde koffie en hoparoma’s maakt van dit bier een unieke ervaring.

Koffie
Voor dit bier maken ze gebruik van Ethiopische koffiebonen die gebrand worden bij Boot Koffie in Amersfoort. Deze koffie uit het Guji gebied is populair om de grote aromatische complexiteit en intensiteit. Deze struiken groeien in de schaduw op een hoogte van 1800 tot 2150 meter. De Ethiopië Dimtu Tero is gecertificeerd organisch geteeld en EKO gecertificeerd wat betekent dat het van kleine boeren is gekocht tegen een eerlijke, economische duurzame prijs.

Door de koffie te bereiden als cold-brew extraheren ze niet wat je van een “gewoon” kopje koffie zou verwachten. Op lage temperatuur extraheren ze namelijk veel minder bitterheid maar pakken ze hoofdzakelijk de natuurlijke aroma’s en romige, gebrande koffiesmaken. Ethiopische koffie heeft veel fruitige aroma’s die een ideale combinatie vormen met de hoparoma’s in een IPA! Ook de donkere kleur komt minder los dus zo behouden ze de licht oranje kleur van het bier. De Coffee IPA bevat wel caffeine maar slechts 5% van wat er in een normaal kopje koffie zou zitten.

Hop
Hallertau Magnum: bitter hop
Columbus: kruidig, citrus/citroen
Chinook: dennen, kruidig
Willamette: kruidig, floraal, fruitig

Beschrijving

  6.1%
  14.5
  16
  93
  water, gerstemout (Maris Otter, Amber, Vienna), hop (Magnum, Columbus, Chinook, Willamette), koffie, gist (US-05)

Onderscheidingen

  • Dutch Beer Challenge 2022
    Bronzen Medaille Categorie Innovatie/speciaal - Speciaal (Meer dan 6 ABV)
afbeelding

Brouwerijen

K.E.G.S.


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur