Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

French Rye Saison

Biertype: Saison
Smaakcategorie: Amber & Elegant

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2021.

Saison
Historisch gezien werd deze stijl in Wallonië gebrouwen voor “saisonniers” oftewel seizoenswerkers. Traditionele saison had vaak iets minder alcohol dan moderne varianten en was daarmee ultiem geschikt als voedzame verfrissende dorstlesser. Dit werd vaak als laatste bier voor de zomermaanden gebrouwen. Dat betekent een hogere fermentatietemperatuur wat resulteert in meer stress voor de gist waardoor deze meer smaak produceert. In een saison is het dus voornamelijk de gist die bepaalt hoe het bier smaakt.

Gist
Voor de French Rye Saison maken ze gebruik van de Wyeast 3711 French Saison gist. Saison gist (Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus) is dankzij het STA1 gen in staat om meer soorten suikers te eten dan andere biergisten. Dit zorgt ervoor dat er minder restsuikers overblijven en een saison dus een droger karakter heeft. Deze specifieke giststam produceert veel fruitige (esters) en kruidige aroma’s die ze extra benadrukken met de hop.

Graan
Bij K.E.G.S. zijn ze groot fan van verschillende graansoorten. Daarom maken ze in de French Rye Saison gebruik van 3 soorten graan, gerstemout, tarwemout en roggemout. Van de gerstemout zorgt de pilsner mout hoofdzakelijk voor de vergistbare suikers en zorgen de Vienna en Biscuit (ook wel Aromatic of Amber genoemd) voor de kleur en smaak. De tarwe bevat ten opzichte van gerst meer eiwitten die helpen om een stevige schuimkraag te creëren. De rogge geeft een vol mondgevoel aan het bier en geeft een karakteristieke bite die ideaal past bij de kruidige hop en gist.

Hop
Hallertau Magnum: bitter hop
Amarillo: floraal, kruidig, citrus/sinaasappel
Mosaic: tropisch, mango, citrus, dennen, kruiden
Sorachi Ace: citrus/citroen/sinaasappel, dille, koriander

Beschrijving

  6.4%
  14.0
  15
  25
  water, gerstemout (pilsner, vienna, biscuit), tarwemout, roggemout, hop (Hallertau Magnum, Amarillo, Mosaic, Sorachi Ace), gist (French Saison)

Brouwerijen

K.E.G.S.


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur