Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

America Neipa

Externe Links: Untappd

Biertype: IPA - New England / Hazy
Smaakcategorie: Fris & Fruitig

Verpakking: Fles

Dit bier werd gebrouwen in 2021.

Dit is het derde bier uit de serie Expeditie Brouwdok en ditmaal een Amerikaans avontuur.

Gezagvoerder Gerard Ypenga tuurt door zijn verrekijker. De Oostkust van de Verenigde Staten kan nu niet ver meer zijn. De kust van Noord-Ierland liet hij enige tijd eerder achter zich. Het is tijd voor een nieuwe horizon, nieuw avontuur.

Ypenga verheugt zich op de Verenigde Staten, hoopt zich ook daar weer te laten inspireren door plaatselijke bierstijlen en ingrediënten. De zeereis heeft nu wel lang genoeg geduurd. ‘Ik zie iets!’, roept opperkoopman Jan Sjoerd vanuit het kraaiennest. Hij zwaait wild met zijn armen naar iets in de verte. Ypenga speurt de horizon af. Ziet dan ineens een explosie van water vlak voor de boeg. Een witte potvis. Asjemenou! Het boegbeeld van Ypenga’s brouwerij. ‘Volg hem!’, roept de kapitein, waarop stuurman Leon wild aan het roer draait.

Moby Dick
‘De Gulden Draek’ volgt het dier naar Nantucket, een klein, geïsoleerd eiland voor de kust van Cape Cod, Massachusetts. Een stukje dapper land in de omvangrijke Atlantische oceaan. Nantucket is ook het eiland waar de roman over Moby Dick, de witte potvis, zich afspeelt. Deze potvis veroorzaakte zoveel rampen voor walvisvaarders, dat het dier uitgroeide tot een mythe. Hoofdpersoon uit het boek, Ishmael, besluit zich aan te melden voor de walvisjacht. Hij reist van zijn woonplaats New York naar het eilandje Nantucket.

Ypenga beraamt zich op een nieuw te brouwen bierstijl, besluit dan met een ode aan de brouwstijl van de oostkust te komen. Een New England IPA, oftewel een NEIPA. Goudgeel en mistig van de hoeveelheid hoppen, zeer fruitig en amper bitter. Een prachtig derde bier in de serie.

Koloniale tijden
De geschiedenis van New England India Pale Ale voert ons terug naar koloniale tijden. Eind 18e eeuw was de handel van de Britten op India levendig. Allerhande producten uit het juweel in de kroon bereikten het rijk der Angelen middels een lange zeereis. Waar er in Engeland veel vraag was naar alles wat India voortbracht aan kruiden, specerijen en wat dies meer zij, was er omgekeerd niet veel belangstelling voor wat de Britten produceerden. De schepen gingen dus relatief leeg naar India. Niet handig. Wat de Engelsen natuurlijk wel hadden in de tropische zon, was dorst.

India Ale
Een zekere Hodgson zag de oplossing: er moest bier mee aan boord. Het bier moest natuurlijk wel bestand zijn tegen de lange zeereis en warme omstandigheden. Hodgson wist een bier te ontwikkelen dat aan deze voorwaarden voldeed door extra hop toe te voegen en zijn bier goed uit te laten vergisten. Hij noemde zijn vinding India Ale en wist in korte tijd de markt te monopoliseren door een combinatie van ondernemingszin en discutabele zakenpraktijken. India Pale Ale was geboren.

Paardenzeik
We maken een sprong in de tijd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw nam het thuisbrouwen een grote vlucht in de Verenigde Staten, vermoedelijk ingegeven doordat de grote brouwers aldaar zich uitsluitend bezighielden met het produceren van paardenzeik. Een van de stijlen die de Jan-Kezen met enthousiasme omarmden was IPA. En, it being Yanks, werd omarmen als snel er mee aan de haal gaan. De IPA veranderde van karakter naar nog meer bitterheid en met name veel nieuwe hopsmaken en -aroma's.

Fruitig, sappig en exotisch
Ergens in 2003 kwam een kleine brewpub uit Vermont genaamd 'Alchemist' voor de dag met een bijzonder bier: Heady Topper. Het bier was weliswaar een IPA, maar viel op door een compromisloze aanpak van het hoppen: niet helder door de grote hoeveelheid toegepaste dry-hop en hopsmaken en -aroma's die neigden naar fruitig en sappig, exotisch. Bijna milkshake-achtig. Het bier vond zijn weg naar de drinkers en daarmee navolging bij overige brouwers. Uit IPA werd een geheel nieuwe stijl geboren: NEIPA.

Beschrijving

  5.6%

Brouwerijen

Het Brouwdok


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur