Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Vrijwit

Biertype: Alcoholarm, Witbier
Smaakcategorie: Fris & Fruitig

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2021.

  • "Onverwacht krachtig. Zacht en kruidig."

IJwit is het iconische bier van Brouwerij ’t IJ. In de loop van de jaren is de vraag naar alcoholvrij- en alcoholarm bier sterk toegenomen en tegenwoordig staat 0.0 en 0.5 meer dan ooit op de kaart. Tijden mogen dan veranderen, smaken niet. Daarom introduceerde de brouwerij Vrijwit: een bier met dezelfde volle zachtheid als oudere zus IJwit, alleen dan met maar 0.5% alcohol. De frisse smaak met tonen van koriander en citroen maakt Vrijwit lekker doordrinkbaar en met haar alcoholarme karakter is het een dorstlesser, voor elk moment van de dag.

Een licht troebel, goudkleurig witbier met de bite, maar zonder de alcohol. Vrijwit drinkt net zo weg als het originele IJwit en heeft een kruidige, frisse smaak door de toevoeging van citroen en korianderzaad tijdens het brouwen. Het bier is net als alle witbieren gebrouwen met een deel tarwemout, waar de naam ‘witbier’ naar verwijst – wit is een oud-Nederlands woord voor tarwe. Voor de beste smaakbeleving en een mooie zachte schuimkraag, the perfect serve, wordt Vrijwit uitgeschonken in een IJ-glas. De afdronk is lichtzoet, wat het tot een fijne dorstlesser maakt. Een fijn alcoholarm alternatief, met smaak.

In Nederland noemen we Vrijwit met 0.5% alcohol een alcoholarm bier, in de ons omringende landen staat ze bekend als alcoholvrij. In Oostenrijk, België, Finland en Duitsland mag alcoholvrij bier namelijk maximaal 0.5% alcohol bevatten. Spanje heeft een grens van 1% en Italië en Frankrijk hanteren een drempelwaarde van 1.2%. De regels voor Nederlandse brouwers zijn strenger, zij mogen pas alcoholvrij op het etiket zetten als er minder dan 0.1% alcohol in zit. Dat zorgt soms best voor vreemde situaties: op het etiket van buitenlandse bieren in de Nederlandse schappen mag alcoholvrij staan, ook als die bieren volgens de Nederlandse regels helemaal niet alcoholvrij zijn. Vrijwit ligt daar overigens niet wakker van. De smaak is waar het om draait.

Beschrijving

  5°C
  0.5%
  licht troebel met een gouden kleur
  water, gerstemout, tarwemout, hop, citroen, koriander, gist

Onderscheidingen

afbeelding

Brouwerijen

Brouwerij 't IJ


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur