Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Baander

Biertype: Witbier
Smaakcategorie: Fris & Fruitig

In productie: Ja
Vast assortiment: Ja

Verpakking: Fles

Dit bier wordt gebrouwen sinds 2019.

De brouwerij schrijft op haar website over dit bier:

In de 19e en 20e eeuw kende Moordrecht een bloeiende touwslagerij. In 1863 werden in Moordrecht 23 lijnbanen met 106 lijnbanen geteld. Er werkten 330 arbeiders waaronder 43 jongens en 45 meisjes jonger dan 12 jaar. De lonen waren laag en de omstandigheden slecht. n 1855 Volgens Lalleman bestond voor velen het middag- en avondmaal uit niet meer dan wat rijst zonder enig toevoegsel, of een snee droog roggebrood, of een pap van de minste meelsoort. Hennep was een belangrijke grondstof dat werd gebruikt voor het maken van touwen voor onder meer visnetten en tuigage. Hennep kwam van omliggende polders zoals het Rottegebied rond Zevenhuizen. In de huidige hennipsloot werd toen de hennep geweekt voordat het werd vervoerd naar de touwslagerij in Moordrecht. Het vervoer van de hennep ging over het water via de Catjessloot en Ringvaart naar Moordrecht. In diezelfde periode was bier met ongemoute tarwe (weit) een belangrijke bierstijl dat wijdverbreid was: weitbier/witbier.

Tegenwoordig wordt er geen hennep meer op grote schaal verbouwd rond Zevenhuizen en is de touwslagerij uit Moordrecht verdwenen. Maar de samenwerking tussen de dorpen wordt nieuw leven ingeblazen. Nu wordt er in de Hennipgaarde tarwe verbouwd door stichting Natuurpolders dat door Brouwerij 1923 in Moordrecht als bepalende grondstof wordt gebruikt voor het witbier ‘Baander’.

Beschrijving

  4%

Brouwerijen

Brouwerij 1923


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur