Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Cambier Oproerbier Licht Blond

Externe Links: Untappd

Biertype: Blond(e)
Smaakcategorie: Soepel & Subtiel

Verpakking: Fles

Dit bier werd gebrouwen in 2015.

Gebrouwen bij:
Admiraals Bierbrouwerij

Cambier Oproerbier is ontwikkeld met als doel het verhaal van het Leeuwarder Bieroproer bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. 

Leeuwarden is de enige stad op aarde waar ooit een bieroproer is geweest. Het Liwwadder bieroproer vond plaats in 1487. Om de eigen bierbrouwerijen te beschermen tegen ‘import’ was er in de stad een wet van kracht die Leeuwarders verbood niet-Leeuwarders bier te drinken. Dat veel mensen toch liever ‘bier van buiten’ dronken had alles te maken met de slechte kwaliteit van het Leeuwarder bier in die tijd. Zo werd het onder andere gebrouwen van brak en vervuild water, uit putten en zelfs uit de stadsgrachten.

Toen een Leeuwarder herbergier tóch Haarlemmer Koytbier (gebrouwen van fris en kraakhelder duinwater!) aan een paar mannen schonk, kwamen brouwers verhaal halen in de herberg. Omdat de twee mannen al flink aangeschoten waren, was de stemming meteen grimmig en agressief. De gasten hadden zin in bier, niet in gezeik. Toch drongen de brouwers aan op het onmiddellijk staken van het drinkgelag. Ook steeds meer burgers bemoeiden zich met deze opstoot.

De situatie werd op een gegeven moment zo dreigend dat de twee mannen moesten rennen voor hun leven. Ze vluchtten naar het Pieter Camminghahuis, ook wel het Amelandhuis genoemd. De Leeuwarder burgerij nam het deze Haarlemmer-bier drinkende gasten zo kwalijk, dat ze hun geweren ophaalden en een tijdlang bleven posten voor het Camminghahuis.

Deze opstoot voedde de politieke strijd in die tijd tussen de zogenaamde Vetkopers en de Schieringers. Tot die laatste groep behoorden ook de Cammingha’s en onze twee Haarlemmer Koytbier drinkende vrienden. Met als gevolg dat twee dagen later een woedende horde van ruim 8.000 (!) Schieringers moordend en plunderend door de stad trok. Er vielen vele doden en pas jaren later keerde de rust terug in Leeuwarden. Een enorme slachtpartij met heel veel leed en dat allemaal vanwege een paar potjes bier…

Op de site van de brouwerij is het volledige verhaal van deze unieke gebeurtenis in de Leeuwarder biergeschiedenis te lezen dat onlosmakelijk verbonden is aan de rijke Leeuwarder brouwerijcultuur.

Beschrijving

  7°C
  6.5%
  7
  26
  water, gerstemout, suiker, hop, koyt (koriander, komijn, karwei, gagel) en gist
  ja

Brouwerijen

Brouwerij De Kroon Op Leeuwarden


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur