Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren

Parapluvius

Biertype: Weizen
Smaakcategorie: Fris & Fruitig

Verpakking: Fles

Dit bier werd gebrouwen in 2018.

Dit bier is officieel gepresenteerd op donderdag 5 juli 2018 bij Brouwerij De Hemel door Margot Ribberink (meteorologe, weervrouw en aanjager van het project bij Green Capital Challenges) en Thieu Hegger (brouwer). Het is een blond tarwebier met een frisse kruidige smaak van zoethout en sinaasappelschil. Een bier waarvoor regenwater is gebruikt in plaats van kraanwater. Op de markt gebracht in samenwerking met Rainbeer en Green Capital Challenges. Naast het lessen van dorst willen de makers van dit bier de drinker bewust maken van de overlast die regenwater kan veroorzaken. "De boodschap is dat Nijmegen in 2050 klimaatbestendig wil zijn: bestand tegen langdurige regenval, piekbuien en het bijhorende wateroverlast. Regenwater verdwijnt momenteel nog steeds voor het grootste deel in het riool. Dat is belastend voor het riool en zonde want het kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het brouwen van bier", aldus de initiatiefnemers. " De naam is via een prijsvraag bedacht. Parapluvius moet de drinker dus aan het denken zetten op een ontspannen manier.

Challenge 3: Bier uit hemelwater
https://www.greencapitalchallenges.nl/bier-uit-hemelwater/

De mensen van de Challenge Water vinden het zonde dat regenwater in het riool verdwijnt. Een van de dingen die je met opgevangen regenwater kunt doen is: bier maken! Waar bier stroomt is plezier! Bier verbindt. Een van de uitdagingen van de Challenge Water: Nijmeegs bier uit hemelwater!

Nijmegen: klimaatbestendige stad met een duurzame biercultuur
Nijmegen heeft met haar vele (bruine) cafés, brouwerijen en een groeiend aantal bierfestivals een nauwe relatie met het bittermagische brouwsel bier. Verder heeft Nijmegen vele duurzame harten. Vandaar dat wij verwachten dat er liefhebbers zijn voor een lokaal biertje, duurzaam gebrouwen met regenwater. Bovendien willen we graag met dit biertje op een laagdrempelige manier aandacht vragen voor de gevolgen van klimaatverandering voor de stad, waaronder wateroverlast. Het gebruik van regenwater voor o.a. het brouwen van bier en andere doeleinden draagt bij aan het ontlasten van ons riool.

Bier uit hemelwater bespaart (kraan)water
Een biertje gebrouwen met regenwater is om meerdere redenen duurzaam. Alleen al vanwege de besparing van ca. drie à vier liter (kraan)water die nodig is voor het brouwen van een liter bier.
Lukt het ons om een Nijmeegs biertje uit regenwater te maken, dan willen we graag bijpassende viltjes ontwerpen met duurzame tips, bijvoorbeeld ‘hoe water op te vangen en te hergebruiken?’

In het nieuws

Beschrijving

  5.5%

Brouwerijen

Stadsbrouwerij De Hemel


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur