Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Canon van de Nederlandse biercultuur

Draai telefoonOp je telefoon bekijk je de
Canon het best in landscape

Welkom bij de Canon van de Nederlandse biercultuur. Hier kunt u door de tijd ‘stappen’ in het spoor van ons bier. De ontwikkeling en cultuur van het Nederlandse bier zijn gevormd door gebeurtenissen, personen, objecten en plaatsen. In deze canon vindt u een rijke collectie verhalen over de belangrijkste en interessantste daarvan. De Canon van de Nederlandse Biercultuur is ook in boekvorm verkrijgbaar.

U kunt elk verhaal los lezen. Daarnaast vindt u hier een doorlopende geschiedenis van bier, brouwen en drinken, verdeeld in zeven tijdvakken. Het zijn handzame beschrijvingen van ‘oerbier’, gruit- en hoppenbier, de bloei van onze brouwsector in de 15e eeuw, het bier tijdens de Republiek der Nederlanden, de neergang ervan in de 18e eeuw en de blijvende impact van het ‘Beijersche’ bier. Het laatste tijdvak is het onze, met zijn grote diversiteit aan biersoorten en explosief gestegen aantal makers.

Tijdvakken:
Oerbier (–900)
Gruitbier (900–1300)
Hoppenbier (1300–1550)
Het vrije bier (1550–1650)
Bier in verval (1650–1835)
Beijersch bier (1835–1980)
Verscheidenheid in bier (1980–)

Over de biercultuur en biergeschiedenis is nog veel meer te vertellen. Daarom hebben we hier ook een aanvullende collectie verhalen samengebracht. Bijvoorbeeld over typisch Nederlandse verschijnselen als scharrebier, warm bier en ‘Nederhop’. Maar ook over het bottelen van bier, over bierliederen en over bijzondere glazen of andere verzamelobjecten.

Deze canon is dynamisch. Opvattingen, inzichten en accenten zijn immers veranderlijk en er worden nog altijd nieuwe ‘ontdekkingen’ of vaststellingen gedaan. De canon kan dus worden aangevuld, gewijzigd of bewerkt en reacties zijn welkom.

De Canon van de Nederlandse biercultuur werd mogelijk gemaakt door een gift van Fortbrouwerij Duits & Lauret en Mitra Drankenspeciaalzaken uit de opbrengst van het 5e Tevreden-bier en door de belangeloze medewerking van onze auteurs. De verhalen zijn vrij van rechten en kunnen door iedereen worden gebruikt met als bronvermelding Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Oerbier (–900)

 

  • Bier voor frontsoldaten
    In de Engelse Cotswolds, tussen Oxford en Wales, is de grafsteen gevonden van Sextus Valerius ...
  • De Germanen van Tacitus
    Aan het begin van onze jaartelling was het huidige Nederlandse grondgebied, voor zover het niet ...
  • Bier voor de koning
    In de loop van de zevende en achtste eeuw veroverden de Franken vanuit het zuiden het hele gebied ...
  • Kloosterbier
    In de middeleeuwen zijn op het grondgebied van het latere Nederland meer dan vijfhonderd kloosters ...

 

Gruitbier (900–1300)

 

 

Hoppenbier (1300–1550)

 

  • Het eerste Nederlandse hopbier
    Rond 1300 werden bieren die uit Noord-Duitse Hanzesteden afkomstig waren in Nederland heel ...
  • De stadskeur
    Vanaf de jaren 1320 was het in Nederland toegestaan om bier te brouwen met hop. Hopbier was langer ...
  • Exportland van bier
    Na de introductie van het hopbier in de jaren twintig van de veertiende eeuw groeide de ...
  • Vrouwen die brouwen
    Eind jaren zeventig van de veertiende eeuw was Glorie een vooraanstaande bierbrouwster in ...
  • De gist getemd
    Zonder gist kan er geen bier zijn. Gist is kort gezegd een eencellig organisme dat suikers omzet in ...
  • Het oudste bierrecept
    De oudste beschrijvingen van Nederlandse bieren zijn vooral te vinden in zogenoemde stadskeuren: ...
  • Brouwwater van de putstoel
    Wegens de introductie van het hopbier in de veertiende eeuw en de groeiende bierproductie die dit ...
  • De opkomst van de waterschuit
    Bier bestaat voor 90 à 95 procent uit water. Dat klinkt vanzelfsprekend en eenvoudig, maar zo ...

 

Het vrije bier (1550–1650)

 

  • Een inkijkje in de bierstad Delft
    Delft stelde zich in de zestiende eeuw uitdrukkelijk open voor innovaties. Dat bleek bijvoorbeeld ...
  • Oorlogsbier in Leiden
    Haring en wittebrood: ze zijn synoniem met Leidens Ontzet, jaarlijks gevierd op 3 oktober. Ze ...
  • Nijmeegse mol
    Nijmegen was net als Breda regionaal al sinds de vijftiende eeuw een brouwstad van formaat binnen ...

 

Bier in verval (1650–1835)

 

 

Beijersch bier (1835–1980)

 

 

Verscheidenheid in bier (1980–)

 

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur