Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Een hete zomer

1 juli 2018 - Henri Reuchlin.

Het is inmiddels een halve eeuw geleden, maar de zomer van 1968 is in meerdere opzichten legendarisch. Het begon met de studentenrellen van Parijs die zich al snel over heel Europa verspreidden. Niet alleen op de studentencampussen was het een hete aanloop naar de zomer. Ook in de bestuurskamers van de Nederlandse brouwers heerste hoogspanning. Al sinds het begin van de jaren zestig had marktleider Heineken toenaderingspogingen gedaan naar verschillende Nederlandse concurrenten voor een overname. Met de directie van Amstel, Drie Hoefijzers, Oranjeboom en Grolsch werd gesproken, en soms meer dan eens. De gesprekken hadden geen resultaat. Telkens bleek er een beer op de weg: over de prijs werd men het niet eens, of er waren voorwaarden van beide kanten die niet verenigbaar waren. Maar toch, er hing een sfeer van consolidatie in de lucht. Oranjeboom uit Rotterdam was in het begin van het decennium al een samenwerking aangegaan met de brouwerijen Barbarossa uit Groningen, Phoenix uit Amersfoort en ZHB uit Den Haag. Het kwam neer op een overname door de Rotterdammers, die daarmee uitgroeiden tot de derde brouwer van het land, na Heineken en Amstel.

Lees meer

Het oudste Nederlandse bierrecept

1 juni 2018 - Marco Daane.

De oudste beschrijvingen van Nederlandse bieren zijn vooral te vinden in zogenoemde stadskeuren: middeleeuwse verzamelingen voorschriften voor de nijverheid. Stadsbesturen legden in zulke keuren vast waar bakkers, vissers of handelaren zich aan moesten houden; en ook welke hoeveelheden haver, gerst, tarwe etc. brouwers moesten gebruiken voor het bier van hun stad.
Zo’n voorschrift is natuurlijk nog geen recept voor bier. Gegevens over hop, maischtemperaturen of kooktijden stonden echter zelden in een stadskeur. Voor de stadsbesturen waren die minder relevant dan de graanverhoudingen. Brouwers zelf zijn dergelijke gegevens pas vanaf eind 17e eeuw gaan noteren; en dan nog sporadisch. Bier was vroeger zo dagelijks en gewoon, dat het vermoedelijk bij niemand opkwam om de productie ervan te beschrijven.
Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Aan een persoon die wel bij zo’n dagelijkse bezigheid stilstond, danken we het vermoedelijk oudste Nederlandstalige bierrecept. Hoe oud? Lees verder!

Lees meer

Saamhorigheid der brouwers

1 mei 2018 - Rick Kempen.

Wie begin dit jaar aanwezig was bij de tweede editie van de Dutch Craft Beer Conference moet op zijn minst heel even gedacht hebben dat de Nederlandse bierwereld er een is van dikke vrienden en grote saamhorigheid. De aanwezigen deelden kennis met elkaar, gaven tips over het perfectioneren van elkaars bier en wekten de indruk rug aan rug, schouder aan schouder, pal te staan voor hun gezamenlijke toekomst. Is die saamhorigheid exemplarisch voor onze biercultuur?

Lees meer

Mengen

1 april 2018 - Henri Reuchlin.

Voor mijn boek Rivier van Bier, dat later deze maand uit komt, reisde ik de Maas af, van monding tot bron, op zoek naar de biercultuur aan haar oevers. De Maas is niet slecht af met haar biercultuur. Van Rotterdam tot aan Luik en van Maastricht tot voorbij Verdun, overal vind je bier in grote hoeveelheden. Je vind er ook een boel biererfgoed. Natuurlijk is er erfgoed van de brouwerijen en mouterijen, die we ook nu nog kennen omdat ze nog steeds actief zijn. Maar er zijn ook herinneringen aan brouwerijen die nog net aan de vergetelheid weten te ontkomen. Overal zijn voormalige brouwerij- en mouterijgebouwen terug te vinden, bijna altijd in een nieuwe functie. Het Heinekenhuis in Rotterdam Crooswijk staat nog trots aan de singel. De mouterij van Limburgia in Roermond is tegenwoordig een architectenbureau. In brouwerij Gambrinus in Boxmeer wonen mensen, terwijl brouwerij N.A. de Keizer, vrijwel geheel intact, als museumbrouwerij bewaard is gebleven. Boek een toer via de VVV Maastricht en je zult niet teleurgesteld. zijn.

Lees meer

Een vreemde vogel in de brouwwereld

1 maart 2018 - Marco Daane.

Onlangs zat ik aan tafel naast Corien Bakker, de stadsarcheologe van Den Haag. We raakten aan de praat over de nogal curieuze Haagse brouwgeschiedenis. Tot mijn verbazing vertelde ze me dat de populaire stadsbrasserie die op de plaats staat van de Haagse oerbrouwerij De Oyevaar en daarnaar vernoemd was, kort daarvoor van naam was veranderd. Waarom? Geen idee. Het leek me een ijzersterke naam: hij sluit aan bij de historie van de stad en de ooievaar staat in het Haagse stadswapen. Misschien zijn de nieuwe eigenaars wel ‘vreemde vogels’; ook dat begrip is typerend voor Den Haag. Op 14 april a.s. staat de jaarlijkse Dag van de Haagse Geschiedenis zelfs in het teken van dit thema.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur