Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Een glas bier zonder beleving, graag

1 juni 2019 - Marco Daane.

Hebt u wel eens 'Beleving' gedronken? Tuurlijk niet. Er bestaat geen drank die zo heet. 'Beleving' zit ook niet in een drank. Het is wat iemand kan ervaren bij het drinken ervan. Dat is voor iedereen uiteraard iets anders. Betrokkenen bij de bierwereld die met ‘beleving’ bezig zijn, weten niettemin dat er belangrijke algemene voorwaarden voor bestaan. Omgeving. Gezelschap. Bijpassend eten. Herkenbaarheid. Authenticiteit. Sfeer. Hebt u in de gaten dat geen van deze zaken met bier zélf van doen heeft? Hmm. Lees toch maar even verder.

Lees meer

De spagaat van bierpioniers

1 mei 2019 - Rick Kempen.

Een van de geinige bijkomstigheden van het schrijven van een blogje is dat er veel lezers zijn die ongevraagd onderwerpen aandragen. “Waarom schrijf je daar niet eens over”, doorgaans vergezeld van een dikke knipoog. Nog geiniger is dat de beheerder van deze mooie site zich op dit vlak ook niet onbetuigd laat - wel blijft de dikke knipoog achterwege want een en ander gaat per e-mail. Enfin: een gesuggereerd onderwerp was ‘Waarom de Alliantie van Biertapperijen (ABT) super blijft, maar krimpt in plaats van groeit’. Ik kan niet ontkennen dat dit een prikkelend onderwerp is. Wel dient het breder getrokken te worden: eenzelfde vraag kan gesteld worden over PINT, diverse bierfestivals en Neerlands bier trots - om over politieke partijen, de Publieke Omroep en de kwaliteit van het onderwijs te zwijgen, maar die hebben vast eigen websites. Kortom: de spagaat van de pioniers van Nederland Bierland!

Lees meer

1719

1 april 2019 - Henri Reuchlin.

Dit jaar viert we Swinkels Family Brewers haar driehonderdjarig bestaan. Of het ongeveer driehonderdjarig bestaan, als je naar sommige historici luistert. Op zo’n periode maakt een paar jaartjes niet meer uit. Ik vind het fascinerend dat een bedrijf zo’n tijd kan blijven bestaan en van generatie tot generatie wordt doorgegeven. Driehonderd jaar, dat is echt een onwijs lange tijd. Het is twee keer zo oud als de leeftijd van de meeste andere grotere brouwerijen in Nederland. Heineken, Amstel, Lindeboom, Alfa, ze stammen allemaal uit de periode rond 1870. Dat is al erg lang geleden, maar toen was de brouwerij in Lieshout al honderdvijftig jaar bezig. In de geschiedenis van bier is dat overigens nog steeds een zucht, want dat drinken we al zesduizend jaar.

Lees meer

Half a PINT

1 maart 2019 - Marco Daane.

In 1980 was de Vereniging Promotie en Informatie Traditioneel Bier het eerste georganiseerde niet-commerciële initiatief dat zich onze biercultuur aantrok. Die was er toen niet eens. Nederlands bier was voor 97 procent pilsener, in het najaar waren er tijdelijk bockbieren en er was nog een handvol dortmunders. Soms liep je tegen een fles Van Vollenhoven Stout aan en wie de weg wist kon de tripel van de monniken van La Trappe, bij Tilburg, proeven. Gelukkig waren er in een aantal grote steden biercafés waar allerlei nectars uit België waren te krijgen, en soms ook uit Groot-Brittannië of Duitsland.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur