Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Bier is ingewikkeld

1 oktober 2024 - Tim Castricum.

Op zoek naar een aansprekend onderwerp voor mijn eerste column bleek steeds weer dat wat mij het meest bezighoudt in het bierspectrum de algemene onwetendheid van de consument is. Er is vaker geschreven dat in het afgelopen decennium verschillende kleine brouwerijen het belang niet hebben ingezien van het educeren van de consument.

Lees meer

We zijn onze keuzes

1 september 2024 - Raymond van der Laan.

Veel mensen gaan gebukt door het leven. Niet figuurlijk. Letterlijk. Hun wereld bestaat uit wat de online bubbel ze aanbiedt. Geen oog en oor voor de omgeving en de medemens, of het onverwachte, verrassende en afwijkende. Er wordt louter datgene geconsumeerd wat de algoritmes hen in hapklare brokken voorschotelen. Er lijkt geen ontsnappen mogelijk aan deze zelfverkozen onzichtbare gevangenis. Schuttingen als kasteelmuren rond dichtbetegelde Vinextuintjes, noise cancelling headsets, verslonsde omgangsvormen en verwaterd normbesef vlakken elk restje sociale cohesie uit. Gaat de wereld niet aan Artificial Intelligence of klimaatverandering ten onder, dan is het wel aan deze verbubbeling.

Lees meer

De waarde van het cultureel erfgoed van de laatste tien jaar over 50 jaar

1 augustus 2024 - Rick Kempen.

Bij de introductie van het jubileumbier van Flying Dog Brewery, voor het 20-jarig bestaan van de brouwerij in 2011, nam de destijds beste bierschrijver van Engeland een vlogje op. Dat deed hij midden in de nacht en hij moest het fluisteren, want zijn pasgeboren zoontje lag een kamertje verderop in diepe slaap. De reden was dat de voorgaande avond, in North Bar in Leeds, de beroemde ‘Raging Bitch’ werd gepresenteerd door brouwmeester Matt Brophy. Zak Avery - destijds dus de beste bierschrijver van Engeland - kon dat deel van de avond niet meemaken, maar kreeg na afloop van de proeverij een ‘beer carton’ mee - een soort melkpak van twee pints, tjokvol Raging Bitch. Thuis proefde hij het bier en werd gek. “Fantastic beer, terrible name” - daar kwam het gefluisterde vlogje op neer.

Datzelfde geldt eigenlijk voor het gesuggereerde onderwerp voor dit blog. Ik meldde het al eerder, maar de dronende beheerder van deze geweldig website doet zijn posse scribenten altijd wat voorzetjes, in geval zij inspiratieloos blijven. ‘De waarde van het cultureel erfgoed van de laatste tien jaar over 50 jaar’ - fantastisch onderwerp, vreselijke titel. Nu begrijpt u de intro. Terug naar het onderwerp.

Lees meer

Hobbybrouwers

1 juli 2024 - Henri Reuchlin.

Ik houd van koken en eten. Ik word blij van het spelen van smaken in de keuken. Ik ben gefascineerd door de manier waarop micro-organismen, zo klein als ze zijn, zo’n impact op onze samenleving kunnen hebben. Dat was voor mij de aanleiding om als biotechnoloog af te studeren. Kortom, je zou zeggen dat alle seinen op groen staan, dat ik een redelijke thuisbrouwer zou kunnen worden. Maar niets is minder waar. Ik houd namelijk niet van schoonmaken. Ik ben erfelijk belast. Zowel mijn moeder als mijn vader zijn wel heel creatief, maar niet heel proper. En zoals een brouwer me ooit uitgelegd heeft: brouwen is 90% schoonmaken. Toen ik dus ooit zelf probeerde te brouwen, kreeg ik het bier dat ik verdiende: zuur.

Lees meer

Stem bier

1 juni 2024 - Arjanneke van den Berg.

De landelijke verkiezingen liggen alweer een half jaar achter ons, de Europese komen eraan. Momenten waarop (politieke) ambities uitgesproken en vergezichten geschetst worden en dat maakt mij nieuwsgierig naar wat dit voor ‘onze’ bierwereld en biertoekomst gaan betekenen.
Intussen is er een nietje geslagen door het ‘hoofdlijnenakkoord’ 1) – een regeerakkoord willen ze het niet noemen - dus kan ik op zoek gaan. Het woord ‘bier’ heb ik er niet in gevonden. Wel was er rond de verkiezingen nog een dingetje met gratis bier, maar ook daar is verder niks over vastgelegd. Dus verder speuren naar wat nog meer van belang kan zijn voor de bierwereld; kunnen we bier blijven drinken? Kunnen we bier blijven brouwen? De impact van klimaat en milieu voor de bierwereld is volgens mij evident, dus welke maatregelen mogen we verwachten? Al in de eerste alinea lees je “We willen dat boeren, tuinders en vissers (weer) een toekomst hebben.” Stiekem had je gehoopt dat ook de brouwers in dat rijtje zouden staan.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur