Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Nieuw jaar, oud bier

1 januari - Marco Daane.

Mag ik de hoop uitspreken dat u allen een vredig, voorspoedig en vruchtbaar 2024 tegemoet gaat?
Tja, het is mij zowaar gegeven de aflevering van dit blog te schrijven die de jaarwende markeert, dus dan ontkom je er niet aan: aan ‘de beste wensen’. Eerlijkheidshalve vind ik die, alle goede bedoelingen ten spijt, altijd wat obligaat aandoen. Bestaat er zoiets als scheidingen in de tijd, gemarkeerd door een door ons bedachte datum, waarvoor we elkaar dan van alles toewensen? Nee natuurlijk niet. Alles draait in eerste instantie gewoon door, de chromosomen en moleculen van 31 december zijn er op 1 januari ook nog. Wel is de mens altijd doende de tijd naar zijn hand te zetten. Op 1 januari mogen, moeten en kunnen er opeens allerlei dingen niet (meer) of juist ineens wel. Daardoor kan het voorkomen dat bepaalde zaken vanaf een bepaald jaar in een stroomversnelling geraken, of compleet vastlopen.

Lees meer

Negentig procent

1 december 2023 - Raymond van der Laan.

In de jongste editie van HOP!, de gids voor bierliefhebbers die door grootgrutter Albert Heijn aan de clientèle beschikbaar wordt gesteld, las ik een interview met Micha Peute. Hoofdbrouwer bij Hertog Jan. Hij zegt daarin onder andere, en ik citeer: “Als ik de barmensen vroeg hoeveel van de gasten pils drinken en hoeveel speciaalbier, bleek bijna altijd dat 90 procent pils drinkt en de rest speciaalbier. Voor die 90 procent is er dus maar keuze uit één biersoort terwijl er voor die 10 procent speciaalbierdrinkers veel meer taps beschikbaar zijn”, en “in de bierwereld komt de liefde voor beide stijlen [t.w. pils en speciaalbier] minder voor”.

U begrijpt dat ik het hier over moet hebben. Hier sta ik, ik kan niet anders.

Lees meer

De uitdaging: bier terug naast het bord

1 november 2023 - Puck Kerkhoven.

Laten we niet te lang blijven hangen in de eeuwenoude geschiedenis van bier aan tafel, ook al is bekend hoe comfortabel ons clubje van erfgoed-ridders zich voelt bij een onderwerp als dit. Om de doodeenvoudige reden dat de actualiteit schreeuwt om een gang naar de barricaden. Willen wij onze diversiteit aan bierstijlen, merken, brouwers, lokale/regionale kleuring en vooral onze unieke biersmaken behouden, dan moeten de afzetmogelijkheden snel worden uitgebreid. Bier prominent op de (restaurant)tafel, dat is vandaag mijn pleidooi.

Lees meer

Fier op ons bier

1 oktober 2023 - Rick Kempen.

Ook op de pagina’s van deze heerlijke website heb ik mij al eens eerder opgewonden, en verbaasd, over het gebrek aan trots van ons Nederlanders over alles dat uit Nederland komt. Een recent bezoek aan Brussel gaf daar nog eens een extra verdieping aan, reden nog eens een poging te doen om de trots op Nederlands bier een nieuwe impuls te geven. Waar onze Zuiderburen bijkans exploderen van chauvinisme en vanzelfsprekende fierheid op hun bier - tot op het onbetamelijke af - zijn wij Kaaskoppen zure azijnpissers. Zo, dat is eruit.

Lees meer

De man voor AH

1 september 2023 - Henri Reuchlin.

Afgelopen zaterdagmorgen was ik vroeg bij mijn lokale Albert Heijn om spullen voor het weekendontbijt te kopen. De supermarkt ligt in een brave woonbuurt in Den Haag. In de vensterbank van de etalage zat een smoezelige man met een blik Brouwersbier in z’n hand. Een tweede blik stond geopend naast hem. Onze blikken kruisten elkaar en de man mompelde goedemorgen. Ik groette terug. Maar toen de man verontschuldigend probeerde een gesprek aan te knopen, vluchtte ik snel de winkel in.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur