Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Welbegrepen eigenbelang

1 februari 2020 - Rick Kempen.

Nederland Bierland lijkt tot rust aan het komen te zijn, tenminste als je kijkt naar de ontwikkeling van het aantal bierproducerende bedrijven. Alleen al de pagina waarop de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur middels een grafiek deze ontwikkeling visualiseert rechtvaardigt het bestaan van deze website.

Lees meer

De gele knoop

1 januari 2020 - Henri Reuchlin.

Het is januari en de campagne ik pas is van start. Het idee achter de campagne is om in de hele maand januari geen alcoholhoudende dranken te drinken. Op zichzelf is het geen gek idee om het wat rustiger aan te doen na de vreet- en zuipgekte die het land jaarlijks overspoelt in de maand december. In de vastentijd volgde vorig jaar een tweede episode van de campagne, nu na de drinkgekte van carnaval.

Lees meer

Verloren bieren 2.0

1 december 2019 - Marco Daane.

De nieuwe Nederlandse biercultuur brak voor mij echt door op een meidag in 2013. Een selectief aantal jonge brouwerijen presenteerde zich op het Spui in Den Haag tijdens het tweede Nederlands Bierproeffestival (de enige keer dat dit in de open lucht plaatsvond).
Daar waren onder meer de resultaten van de kuitcampagne te proeven. Met kuit, voor 45 tot 55% gebrouwen uit gemoute haver, boekten Hollandse biersteden in de 15e eeuw groot succes, tot in Vlaanderen, Brabant, Noord-Frankrijk en zelfs Engeland. Toen gerst later steeds belangrijker werd als brouwgraan, verdween dit bier nagenoeg. In 2013 hadden een stuk of tien kleine brouwerijen deze ‘pils van de 15e eeuw’ echter nieuw leven ingeblazen, daartoe opgeroepen door de Campagne Nederlandse Bierstijlen. Ik had mij vast voorgenomen alle in Den Haag aanwezige kuiten te proeven, want ik verzamelde toen materiaal voor het geschiedenisboek Bier in Nederland.

Lees meer

De echte cijfers van Craftbeer in Nederland

1 november 2019 - Rick Kempen.

Toegegeven, ik ben de eerste om te zeggen dat een blog op de website van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur misschien niet de meest aangewezen plaats is voor een verhaal onder deze titel. Weet dan, lezer, dat er een lijstje circuleert met gesuggereerde onderwerpen waaruit uw toegenegen scribenten kunnen kiezen - dat lijstje mogen ze ook negeren - en daar stond dit onderwerp op. Misschien is een blog over de échte cijfers van craftbeer in Nederland hier niet op zijn plaats - en misschien ook wel. Bent u er nog?

Lees meer

Een genuanceerd verhaal?

1 oktober 2019 - Henri Reuchlin.

Deze dagen viert het Kennisinstituut Bier haar tiende verjaardag. Het instituut is opgericht door brouwers om aandacht te vragen voor de gezondheidseffecten van verantwoorde alcoholconsumptie. Hoewel de brouwers aan de wieg van de organisatie staan, werkt het wel wetenschappelijk onafhankelijk en op afstand van z’n financiers. Anders heeft zo’n instituut weinig waarde.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur