Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Wegvloeien en vervliegen

1 maart 2023 - Marco Daane.

Op deze pagina’s maken we ons met veel plezier druk om de Nederlandse biercultuur, maar het loont altijd de moeite ook de buren in de gaten te houden. Soms hoef je amper de grens over om interessante bierzaken op te steken. Zo zullen velen hebben meegekregen dat de bieren van de voormalige trappistenabdij Achelse Kluis ‘ontkerstend’ worden.
De laatste Achelse monniken waren al met pensioen. Nu hebben ook die van Westmalle de abdij definitief losgelaten. Westmalle had Achelse Kluis wegens de historische onderlinge banden nog een tijdje onder haar hoede gehouden, maar dat was niet meer houdbaar.

Lees meer

Verleg een steen

1 februari 2023 - Raymond van der Laan.

Dit stuk begint met een zucht van weemoed. Café De Druif op het Rapenburgerplein, naar verluid een van de oudste kroegen van Amsterdam en misschien wel van het land – er wordt gefluisterd dat Piet Hein zelve hier nog wel eens een kroes bier ledigde alvorens het ruime sop te kiezen – is in andere handen overgegaan. En gaat daarmee een ongewisse tijd tegemoet. Wat gebeurt er met dat interieur, dat de term ‘bruine kroeg’ van een onwankelbare definitie voorziet? Is het waar dat er straks louter natuurwijn en biodynamische broodjes geserveerd worden?

Lees meer

Sterft de bock uit?

1 januari 2023 - Rick Kempen.

Gaat de traditie van het Nederlands Bockbier teloor? Die klassieke herfstspecialiteit, donkerbruin van kleur en bitterzoet van smaak - eigenlijk de enige echte typisch Nederlandse bierstijl - staat die op het punt te verdwijnen? Interessante bijvraag: als dat zo is, moeten we ons daar dan zorgen over maken? Wellicht, maar in de afdeling ‘Erfgoed Nederlandse Biercultuur’ is het wel een dingetje. Zeg maar gerust: Een Ding.

Lees meer

Dubbel en dwars

1 december 2022 - Puck Kerkhoven.

Bier & Gastronomie

Kent u die uitdrukking: dubbel en dwars? Ik lijk dominee Gremdaat wel. Excuus als dat stemmetje nu in je hoofd zit. Net als de dominee wil ik niet spotten met welke bierkerk dan ook, maar graag vreugde brengen en een levensboodschap. Mijn boodschap: koester de enorme rijkdom aan smaken in bier. En om te beginnen die van de allesbehalve dwarse dubbel!

Lees meer

Bier: goed voor ons welzijn

1 november 2022 - Jack Apallius de Vos.

Ik was ooit een keer op een training communicatie en daar leerde ik een aantal stijlen van beïnvloeden te snappen en te begrijpen. Die stijlen waren gebaseerd op een model dat in de jaren zeventig ontwikkeld werd door de Amerikaanse psychologen David Berlew en Roger Harrison.
Het model gaat uit van je doel bereiken zonder dat dit ten koste gaat van de relatie. Je werkt vanuit verschillende gedragssoorten, verschillende manieren om invloed uit te oefenen. Hierbij onderscheid je duw- of trekenergie, met daarbinnen de verschillende invloedstijlen overreden, stellen, overbruggen en inspireren. Een vijfde stijl, zo werd gedoceerd, moest je vooral niet gebruiken: weglopen uit een overleg want dat is slecht voor de relatie.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur