Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Een vreemde vogel in de brouwwereld

1 maart 2018 - Marco Daane.

Onlangs zat ik aan tafel naast Corien Bakker, de stadsarcheologe van Den Haag. We raakten aan de praat over de nogal curieuze Haagse brouwgeschiedenis. Tot mijn verbazing vertelde ze me dat de populaire stadsbrasserie die op de plaats staat van de Haagse oerbrouwerij De Oyevaar en daarnaar vernoemd was, kort daarvoor van naam was veranderd. Waarom? Geen idee. Het leek me een ijzersterke naam: hij sluit aan bij de historie van de stad en de ooievaar staat in het Haagse stadswapen. Misschien zijn de nieuwe eigenaars wel ‘vreemde vogels’; ook dat begrip is typerend voor Den Haag. Op 14 april a.s. staat de jaarlijkse Dag van de Haagse Geschiedenis zelfs in het teken van dit thema.

Lees meer

De bijl en de wortel

1 februari 2018 - Rick Kempen.

De Nederlandse Biercultuur - ik blijf er door worden gefascineerd en ik blijf op zoek naar wat dat nu precies is. En zo kwam opeens bij mij de vraag op: in hoeverre wijkt de Nederlandse biercultuur af van andere Nederlandse subculturen? Anders gezegd: als we de geografische betekenis weglaten, wat maakt dan de biercultuur Nederlands? Of zijn er overeenkomsten te vinden tussen subculturen die totaal niets met elkaar te maken hebben maar waardoor je ze ogenblikkelijk als ‘Nederlands’ herkent? Waar hebben we het eigenlijk over?

Lees meer

Zonder

2 januari 2018 - Henri Reuchlin.

In een ver en grijs geleden schreef ik een scriptie over alcoholarm bier. Het was begin jaren negentig en deze biersoort was net aan een opmars begonnen. Aan de scriptie heb ik nog een Buckler badlaken overgehouden. De handdoek is nog zo goed als nieuw. Na de sketch van Youp van ’t Hek durfde ik hem niet meer te gebruiken. Het is niet zo aantrekkelijk om als ‘Bucklerlul’ op het strand te liggen.

Lees meer

Toen kinderen bier dronken

1 december 2017 - Marco Daane.

Op biersafari in Wallonië kwamen enkele Facebookvrienden onlangs een café tegen, dat in plaats van cola een ‘Kinderbiertje’ van Brasserie des Fagnes aanbood: bruin bier ‘met karamel’ van ongeveer 1% alcohol. Geen van de aanwezigen waagde zich eraan; misschien maar goed ook. Iemand die het eerder wel had geproefd, liet weten dat het ‘echt heel vies’ was. Een Nederlandse die in Noorwegen woont, meldde vervolgens dat het drinken van laag- of non-alcoholische ‘vørterøl’ door kinderen daar al heel lang praktijk is. Zelf vond ze het ‘te bruin-zoet’.

Lees meer

De Nederlandse biercultuur

29 oktober 2017 - Rick Kempen.

Indrukwekkend hoor, dat we nu een heuse stichting hebben die zich bezighoudt met het bijhouden van kennis over Nederlands bier en de Nederlandse biercultuur. En een bijbehorende website ook nog. Dat belooft wat! Toch is mijn eerste vraag: zijn we het erover eens wat dat is, de Nederlandse biercultuur? De website van de stichting zelf zegt er niets over. Goed, dat is misschien wat kort door de bocht. Op de site lezen we dat “de stichting als doelstellingen heeft het actueel houden van een register met informatie over de Nederlandse biercultuur in de breedste zin des woords, en het behouden en promoten van het erfgoed van de Nederlandse biercultuur.”

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur