Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Een land van gestampte muisjes en geprakte boerenkool

1 maart 2022 - Raymond van der Laan.

Onheil dreigt. De wereld waarin we leven is een snel tempo een stuk minder gezellig aan het worden. Een huizenmarkt die wordt geregeerd door buitenlandse investeringsmaatschappijen en prinsen met rare brillen waarmee slechts eurotekens goed te zien zijn. Enge dictators die menselijke vrijheden inperken, en toch aan populariteit winnen. Het openbaar onderwijs dat zodanig is afgebrokkeld dat handige commerciële partijen hun kans schoon zien. Jarenlang gebrek aan leiderschap van hen die met oogkleppen op en zonder enige vorm van ideologie onverdroten de uitholling van de maatschappij doorzetten, in de illusie dat ze zo een ‘gaaf land’ creëren. Het optrekken van muren, hekken en ander asociaals om de ander zoveel mogelijk buiten te sluiten; solidariteit is een woord dat niemand meer kent. Regels en fatsoensnormen? Die zijn er voor anderen. Ja, het zijn barre tijden.

Gepost in Blog

Lees meer

Biereducatie en bierbeleving

1 februari 2022 - Rick Kempen.

Een essentieel onderdeel van de Nederlandse Biercultuur is de bier media. Niet alleen doet die verslag van de stand van zaken in Nederland Bierland, ook documenteert deze de biercultuur. Al meer dan twaalfeneenhalf jaar vormt Bier! Magazine van Birdy Publishing de ruggengraat van de vaderlandse bier media. In de laatste, 53e, editie staat een interview met de huidige voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen (ABT), alsmede twee oud-voorzitters. Dit interview maakt iets zichtbaar dat evenzo essentieel is voor de Nederlandse Biercultuur, maar slechts zelden aan bod komt: het belang van educatie op biergebied.

Gepost in Blog

Lees meer

Shillelagh

1 januari 2022 - Henri Reuchlin.

Tot mijn grote verbazing stond Shillelagh vorige maand in het Financieel Dagblad. Dit ondanks dat de kroeg al vele jaren dicht is en de ruimte inmiddels in gebruik is genomen als bruidswinkel. Het kan verkeren.

Gepost in Blog

Lees meer

After the goldrush

1 december 2021 - Marco Daane.

De afgelopen maanden heb ik verschillende keren op het Nederlandse platteland verkeerd, op plekken waar best veel vakantie wordt gevierd (ook door mij). Uiteraard is er in zulke gebieden relatief veel horeca. Daar heb ik tijdens mijn verblijf af en toe zowel dorstig als nieuwsgierig rondgehangen. Nieuwsgierig, want ik vroeg me iets af. Het aanbod van modern Nederlands bier in de ‘gewone’ Nederlandse horecagelegenheden, hoe zit het daar eigenlijk mee?

Gepost in Blog

Lees meer

Witte vlekken

1 november 2021 - Raymond van der Laan.

Hoe was de vakantie? Heerlijk, dank je. En die van jou? Nou, we zijn naar Duitsland geweest. Op een soort van roadtrip. Straßenfahrt heet dat daar. Denk ik. We waren onder meer in Oberpfalz. Prachtig hoor. Maar het Duits dat ze daar spreken is nou niet bepaald van het type dat ik me van de middelbare school herinner. Dit waren niet gewoon een paar schwere wörter, nee, alle klanken die we opvingen waren nogal, ehm, schwierig. Toen we de maandagochtend-notabelen bij Zoiglstube Teicher in Neuhaus zoiets na onze zoveelste paniekaanval voorzichtig duidelijk probeerden te maken, barstten de heren in onbedaarlijk lachen uit. Alsof jullie Duits zo lekker klinkt, was de strekking van hun vrolijke ripostes. Denk ik.

Gepost in Blog

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur