Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

De uitdaging: bier terug naast het bord

1 november 2023 - Puck Kerkhoven.

Laten we niet te lang blijven hangen in de eeuwenoude geschiedenis van bier aan tafel, ook al is bekend hoe comfortabel ons clubje van erfgoed-ridders zich voelt bij een onderwerp als dit. Om de doodeenvoudige reden dat de actualiteit schreeuwt om een gang naar de barricaden. Willen wij onze diversiteit aan bierstijlen, merken, brouwers, lokale/regionale kleuring en vooral onze unieke biersmaken behouden, dan moeten de afzetmogelijkheden snel worden uitgebreid. Bier prominent op de (restaurant)tafel, dat is vandaag mijn pleidooi.

Lees meer

Fier op ons bier

1 oktober 2023 - Rick Kempen.

Ook op de pagina’s van deze heerlijke website heb ik mij al eens eerder opgewonden, en verbaasd, over het gebrek aan trots van ons Nederlanders over alles dat uit Nederland komt. Een recent bezoek aan Brussel gaf daar nog eens een extra verdieping aan, reden nog eens een poging te doen om de trots op Nederlands bier een nieuwe impuls te geven. Waar onze Zuiderburen bijkans exploderen van chauvinisme en vanzelfsprekende fierheid op hun bier - tot op het onbetamelijke af - zijn wij Kaaskoppen zure azijnpissers. Zo, dat is eruit.

Lees meer

De man voor AH

1 september 2023 - Henri Reuchlin.

Afgelopen zaterdagmorgen was ik vroeg bij mijn lokale Albert Heijn om spullen voor het weekendontbijt te kopen. De supermarkt ligt in een brave woonbuurt in Den Haag. In de vensterbank van de etalage zat een smoezelige man met een blik Brouwersbier in z’n hand. Een tweede blik stond geopend naast hem. Onze blikken kruisten elkaar en de man mompelde goedemorgen. Ik groette terug. Maar toen de man verontschuldigend probeerde een gesprek aan te knopen, vluchtte ik snel de winkel in.

Lees meer

Stenen verleden

1 augustus 2023 - Marco Daane.

In oktober ga ik op biersafari in Engeland. De bedoeling is om dan louter bieren op te zoeken van ‘oude’ brouwerijen - familie- en andere bedrijven die al bestaan sinds ver voor de jaren zeventig, meestal sinds het begin van de twintigste eeuw of zelfs de negentiende. Soms zal dat bezoek zich ook afspelen aanpalend aan de brouwerij zelf, of in een zogenoemde flagship pub die zelf al heel wat jaartjes telt.

Lees meer

Nu met authentieke smaak!

1 juli 2023 - Raymond van der Laan.

In de vrolijke wereld van de vaderlandse bierelarij gaat een aardig aantal woorden rond waarvan de betekenis niet altijd even vastomlijnd is. ‘Authentiek’ bijvoorbeeld. Klinkt goed. Klinkt als iets wat je wilt zijn. Of hebben.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur