Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Nu met authentieke smaak!

1 juli 2023 - Raymond van der Laan.

In de vrolijke wereld van de vaderlandse bierelarij gaat een aardig aantal woorden rond waarvan de betekenis niet altijd even vastomlijnd is. ‘Authentiek’ bijvoorbeeld. Klinkt goed. Klinkt als iets wat je wilt zijn. Of hebben.

Lees meer

Smaken verschillen

1 juni 2023 - Arjanneke van den Berg (Pink Boots Society Benelux).

De eerste zonnige en vrije dagen hebben we alweer mogen proeven. Het terras zat vol en in de supermarkt staat het bier weer prominent op de kop van de stelling om aandacht te vragen. Met de aankomst van het warmere seizoen verandert ook de kleur van het bier en de verpakking en lijkt men – in tegenstelling tot in het winterseizoen – ook de vrouwelijke consument aan te willen spreken. Waarom in dit deel van het jaar meer dan in dat andere deel? Heeft het te maken met het verschil in winter- en zomerbieren? Zwaar versus licht? Donker versus fruitroze?
Het blijft toch een code die we graag willen kraken: is er een verschil in smaak tussen mannen en vrouwen?

Lees meer

Erfgoed op waarde geschat

1 mei 2023 - Rick Kempen.

Het noeste werk van de mensen achter deze website en de gelijknamige stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is dan eindelijk op waarde geschat. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van PINT, de Nederlandse Bierconsumentenvereniging, kreeg voorzitter Jan Ausems de Gouden PINT 2023 uitgereikt - zoals dat gaat, onder instemmend applaus van bijna 100 aanwezigen. De stichting kreeg al eens de PINT Stimuleringsprijs uitgereikt - in 2017, een jaar na de officiële oprichting. Mooi te zien dat deze Stimuleringsprijs de mensen erachter zodanig heeft gemotiveerd dat ze zes jaar later de hoofdprijs mochten binnenslepen.

Lees meer

Twintig jaar CRAFT

1 april 2023 - Henri Reuchlin.

Afgelopen maand organiseerde CRAFT, de belangenvereniging van onafhankelijke brouwerijen in Nederland haar zevende Dutch Craft Beer Conference. Het thema was heel actueel: Brewing Energy Efficient and Responsible. En nee, deze column gaat er niet over dat een organisatie die ‘lokaal’ hoog in het vaandel heeft staan, in zijn naamgeving steeds voor Engels kiest. De craftbierrevolutie is immers uit Amerika overgewaaid, net zoals de pilsrevolutie dik hondervijftig jaar geleden uit Beieren en Bohemen kwam. Daarom spreken we in het Engels van India Pale Ale en in half Duits van Maischeketel. De bierwereld tooit zich nu eenmaal graag met vreemde veren.

Lees meer

Wegvloeien en vervliegen

1 maart 2023 - Marco Daane.

Op deze pagina’s maken we ons met veel plezier druk om de Nederlandse biercultuur, maar het loont altijd de moeite ook de buren in de gaten te houden. Soms hoef je amper de grens over om interessante bierzaken op te steken. Zo zullen velen hebben meegekregen dat de bieren van de voormalige trappistenabdij Achelse Kluis ‘ontkerstend’ worden.
De laatste Achelse monniken waren al met pensioen. Nu hebben ook die van Westmalle de abdij definitief losgelaten. Westmalle had Achelse Kluis wegens de historische onderlinge banden nog een tijdje onder haar hoede gehouden, maar dat was niet meer houdbaar.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur