Lokaal, het nieuwe normaal
1 april 2025 - Puck Kerkhoven.
Dit wordt een eerbetoon aan kwalitatief goede, lokale bieren. 'Doe normaal, koop lokaal'.
Ik las deze hartenkreet in een leuk bierblad, met uitroepteken!, en merkte dat ik instemmend knikte. Het klinkt toch een stuk frisser, en minder protectionistisch, dan het aloude 'Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar' van ruim een eeuw geleden.
Komende uit de mond van een bierbrouwer, die zijn strepen heeft verdiend op het eiland Texel en later landelijk. En die het kunstje gewoon nog een keer flikt: Maurice Diks, nu als pater familias van Tesselaar Familiebrouwerij Diks. Samen met vrouw Helma en hun kinderen Marinka, Sander en Jasper brouwen zij bieren die goed in de smaak vallen bij een groot publiek. Als zij zeggen: 'We gaan het zo lokaal mogelijk houden, want dat heeft de toekomst', dan ben ik geneigd dat te geloven.
Hun plan, om het graan van het eiland zelf te gaan vermouten, is vergevorderd. Binnen een jaar moet de eigen mouterij in bedrijf zijn. Revolutionair? Brouwers deden dat in het verleden op grote schaal maar vrijwel niemand doet het nog anno 2025. Het helpt de familie Diks zeker om hun nieuwe slogan echt in de praktijk te brengen: Doe normaal, koop lokaal.
Ik ga hier graag in mee. Als wij ons willen onderscheiden in de craft bierwereld en ook in de horeca, dan moeten we met een éigen verhaal komen, dat naadloos past in de éigen omgeving.
Een standaard product kan je in elke willekeurige supermarkt kopen, door het hele land. En bovendien, het stroomt rijkelijk uit de tapkranen van bars en (keten)restaurants die contractueel zijn gebonden aan een grote brouwer.
Dichtbij, lokaal, vertrouwd, korte keten van boer naar bord, zero-food miles; een hele generatie gasten, aangeduid met de laatste letters van het alfabet, gelooft hierin en gaat ervoor. Boerderijwinkels zijn populair, net als groentenstallen langs de weg, eieren en asperges uit de vending machine op het erf van de kweker, vers roomijs bij de zuivelboer, zelf fruit plukken in de boomgaard en, ja graag, unieke lokale bieren halen bij de plaatselijke craft brouwer (liefst met proeflokaal, hoe klein ook). Gebrouwen met plaatselijke hop, dan wel met toegevoegde lokale kruiden als gagel en jeneverbes, met duindoorn, morel, kriek, zilte groenten, verzin het. Het verhaal moet wel kloppen, net als bij de brouwfamilie Diks. Zij nemen hun bezoekers er graag in mee. Marketing en verkoop zijn peilers die zij nooit uit het oog verliezen.
Wereldberoemd in de buurt
'Er zijn in Nederland zoveel mooie lokale bieren die 'wereldberoemd' zijn in de buurt van hun eigen micro brouwerij maar daarbuiten onbekend zijn en nergens te koop.' Dat constateerden de initiatiefnemers Marlous en Gert-Jan van Buurtbier.nl. 'Wat zou het toch gaaf zijn als die mooie lokale bieren binnen het bereik komen van een grotere groep bierconsumenten.'
Ook heel fijn voor die al die craft brouwers die hun bieren steeds moeilijker verkocht krijgen via de horeca. Ook bij slijters en bierwinkels is het dringen, zeg maar gerust olympisch worstelen, om op het schap te komen. Dan helpt het wel als je als brouwer uit de buurt komt. Het is altijd een extra verkoopargument om toch voor jou te kiezen.
Een briljante oplossing, deze website met fysieke winkel in Utrecht. Zoek maar op. Je kunt er per brouwerij, type, smaak en op alfabetische volgorde per Nederlandse stad zoeken; van Albergen tot Woerden. Ze hebben ruim 400 lokale bieren van 95 kleine lokale brouwers. De selectie is op kwaliteit. Worden ze te groot of gaan ze landelijk, dan verdwijnen de bieren uit het assortiment. Lokaal het nieuwe normaal? Graag!
Zo gaat het versje uit 1915 verder: 'Koop toch in den vreemde niet, wat het eigen land u biedt.'