Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Word beter, niet bitter!

1 maart 2025 - Tim Castricum.

Dat de meest recente aflevering van Keuringsdienst van Waarde over bier er één is die de gemoederen heeft beziggehouden zal ik als bekend veronderstellen en komt ook niet als verrassing. Branchevereniging CRAFT heeft al van zich laten horen, diverse bierauteurs, brouwers en brouwerijen hebben er over geschreven. Waarom voel ik me dan geroepen om er ook nog iets over te schrijven? Simpel: niet eerder zag ik een tweedeling in onze branche ontstaan waarover ik me enige zorgen maak. Polarisatie zou ik het niet willen noemen, maar dat men lijnrecht tegenover elkaar is komen te staan is evident.

Volgens mij heeft niet eerder een media-item over bier ons bierliefhebbers (brouwers, sommeliers en aanverwanten) zo verdeeld en niet eerder lijken de programmamakers de plank zo mis te hebben geslagen. De geveinsde onwetendheid maakt de ‘onderzoekers’ in de uitzending bijna koddig als het niet zo tenenkrommend slecht was. Uiteraard hebben de programmamakers zich in dit onderwerp ingelezen en hebben ze gekozen voor een erg laagdrempelige insteek om India Pale Ale te benaderen. Waar het programma eerder spraak- en smaakmakende (of beter geschreven walgelijke) onthullingen deed, lijkt het nu naarstig op zoek naar een zoveelste volksverlakkerij. Wanhopig misschien, want zelfs als ze in hun zoektocht naar waarom of wat I.P.A. is, worden ‘haakjes’ gebruikt om de onwetendheid (van de consument) te verpakken als volksverlakkerij. Maar het is geen onthulling, slechts een constatering. Daar kunnen we op zich wat mee, alleen is er dan een mondiale afspraak nodig over waar I.P.A. aan zou moeten voldoen. Waar diverse prominente mensen in onze branche graag een bier zo dicht mogelijk bij de originele recepten zouden willen drinken, kiest een andere brouwerij voor een eigen benadering. Niet dat een bier brouwen en proberen de kern van de stijl zo goed mogelijk te benaderen geen smaakvol bier kan opleveren, het brengt je alleen niets nieuws en regels kunnen creativiteit inperken. De vrijheid van geest past precies bij de groei van brouwerijen in de afgelopen twee decennia en heeft tot geweldige creaties geleid en misschien nog wel meer misbrouwsels. Dus handvatten als een minimum IBU, hardheid van het brouwwater, breedte van toegestane Plato’s kan geen gek idee zijn, al kan één simpele stijleis misschien al zorgen voor enige desinteresse bij de brouwers.

 

De geschiedenisles over waar I.P.A. vandaan komt, sla ik over. Een essentieel deel is wel dat I.P.A. zelf weer een doorontwikkeling is van Pale Ale en dus zo speciaal dat het z’n eigen afkorting kreeg. Sinds onze eigen bierrevolutie begon zijn ook hier bierstijlen uitgevonden, herontdekt, geëvolueerd, misbruikt, het ligt er maar aan wie je het vraagt. Zo ook India Pale Ale. Daar hebben de programmamakers gretig gebruik van gemaakt.
De gespeelde onwetendheid van de ‘onderzoekers’ wordt zogezegd overeind gehouden door het gebrek aan een concretere vraagstelling of onderzoekskader, maar ook door antwoorden van de geïnterviewden, al dan niet ge-edit in het voordeel van de onwetendheid. Kwalijk voor het bier, de branche, de mensen in beeld. Koren op de molen van de anti-alcohol-lobby: verdeel en heers, zou ik denken, oppassend om niet in complottheorieën te denken. Dus laten we vooral die open geest houden, niet te veel in hokjes denken en proberen niet te verbitteren en lijnrecht tegenover elkaar te staan. Niet op de drempel van je pensioen, niet in je beste jaren of tropenjaren, niet als beginnend ontdekker van de andere bierstijlen die in de oase van de pilswoestijn te verkrijgen zijn en ook niet als gevestigde orde. Blijf met elkaar in gesprek en verplaats je focus naar die dolende consumenten en help ze in hun zoektocht naar een voor hun perfect bier. Daar bereik je meer mee. Net zoals Keuringsdienst van Waarde misschien meer had bereikt met meer aandacht voor het ‘openbaren’ van hopextract als middel om vals te spelen bij het brouwen en zo goedkoper bier te kunnen brouwen en dus ook I.P.A. Kans verkeken.

Ik kwam voor het eerst met India Pale Ale in aanraking in 2004 en heb meerdere malen gemerkt dat ik bij tijd en wijle I.P.A.-moe was. Ik heb mijn deel wel gehad want ik heb ook vele honderden verschillende I.P.A.’s gedronken. De zoveelste brouwerij die met een bier uitkwam dat moest doorgaan voor een I.P.A. maar voller zat met drogredenen om het zo te noemen dan dat er hop in zat. Totdat ik, volhardend in het goede, weer een parel in m’n glas kreeg geschonken en daarmee het vertrouwen weer kreeg aangewakkerd. En hé, I still believe in I.P.A. Hop forward!

Context:
TV-programma Keuringsdienst van waarde (17 februari 2025) over Speciaalbier of slimme marketingtruc: wat voor bier is IPA écht?
Blog van Henri Reuchlin (18 februari 2025) over IPA als duizenddingendoekje
Blog van vandeStreek Bier (18 februari 2025) over IPA - Meer dan een hokje
Podcast van Vakmannen en Meesters (19 februari 2025) over IPA in Keuringsdienst van Waarde
A
rtikel van CRAFT (19 februari 2025) over Keuringsdienst van Waarde onderzoekt IPA
 

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur