Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Lullen over bier

1 januari 2025 - Rick Kempen.

Zoveel Nederlanders, zoveel bondscoaches. Als er iets is dat wij graag doen, dan is het van mening met elkaar verschillen. Over het weer. Over politiek. Over de opstelling van Oranje, de Leeuwinnen incluis. Over bier ook. Dat laatste bediscussiëren we in de kroeg, op festivals, op Facebook. En in podcasts. Daar zijn er inmiddels een hoop van. Bier, in al zijn facetten, wordt uitgebreid besproken en becommentarieerd. Podcasts over bier maken inmiddels een integraal deel uit van het Nederlandse bierlandschap, en zijn daarmee deel van het erfgoed van de Nederlandse biercultuur.

Lullen Over Bier

Niet de eerste, maar lange tijd de beste, Nederlandse podcast over bier. De eerste uitzending was in maart 2019: de bomen groeiden nog tot in de hemel, de zon scheen elke dag in Nederland, Bierland. Ronald van de Streek en Jeroen Krikke gaven een enigszins studentikoze draai aan hun podcast door in het intro uit te leggen dat “twee lullen lullen over bier”. Verdere flauwigheid bleef ons doorgaans bespaard: de onderwerpen waren serieus van aard en werden doorgaans serieus besproken. Na verloop van tijd werd Jeroen Krikke ingeruild voor Jasper Borgdorff (Taplokaal Gist) en zorgde Covid voor een adempauze. Met een paar korte periodes waarin er weer opnames waren, stierf Lullen Over Bier eind 2022.


Lullen over bier

Tussentijds startte marketeer Ronald van de Streek een andere serie: Fuck Wijn. Wederom een ietwat provocerende titel, passend bij de aard van de bedenker, maar nu met een rete commerciële inslag. Naast luisterkanon Ronald Giphart werd een deal gesloten met Beerwulf, toen nog een gevarieerde webshop met internationale smaakmakers (nu vooral een uitverkoopsite voor het tapsysteem Blade), waarbij je een doos bier kon bestellen die in de afleveringen besproken en geproefd werden. Geluld over bier wordt er nog steeds, zeker door Ronald - maar niet meer als podcast. Een dag telt maar 24 uur, zoiets.

Vorm en inhoud

Voor een redelijk compleet overzicht van Nederlandstalige podcasts waarin bier centraal staat kun je natuurlijk terecht in de database van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Kijkend naar de podcasts die er over bier zijn valt op dat het format voor vele hetzelfde is: zet minstens twee mannen en wat microfoons in een ruimte, geef bier en druk op ‘rec’. Zo kennen we Vakmannen en Meesters, Gewoon Bier, Bierradio Brewpod, Bierschrijver Spreekt en Boerenkool & Champagne. Een welkome uitzondering is zoals altijd medeblogger Henri Reuchlin: in zijn ‘Biertypisch Henri’ reist hij stad en land af om met ter zake kundige personen over bierstijlen te spreken. Er wordt zelden iets geproefd, maar ontrafeld en ontdekt wordt er des te meer. Inhoudelijk staat deze podcast daarmee op eenzame hoogte, daar waar het bier betreft.

Want ook dat valt op: het gaat weliswaar over bier, maar in de traditie van Lullen over Bier meer nog om de makers. En dat is heel niet erg: hilarisch zijn bijvoorbeeld de tweegesprekjes die Marc Janssen en Juan Pérez Nijhuis hebben in Vakmannen en Meesters. Zoals ze zelf zeggen: “Je wordt meegenomen op reis door de wereld van bier. Van de geschiedenis en bierstijlen tot bierproeftips en mythes. Met de nodige slappe humor, WANT bier moet leuk blijven.” Dat de vele frustraties van Marc en de diepgevoelde haat van Juan over fatbikes feitelijk de ankers van de opnames zijn - ‘WANT bier moet leuk blijven’ - verbloemt nauwelijks dat bier bijna bijzaak is. Historische feiten worden benaderd zoals een Italiaan de verkeersregels ziet: handige tips, maar niets om je aan te houden.


Vakmannen & Meesters

Opmerkelijk genoeg is dat bij veel andere podcasts ook zo. Alsof de makers een onderwerp kiezen en een datum prikken, maar de research beperken tot het aanschaffen van flessen en blikjes met mooi ontworpen etiketten. Het resulteert in podcasts waarbij je soms van je stoel valt van het lachen, maar waarbij je je afvraagt - zo hoorde ik ooit iemand zeggen - waarom de titel van de podcast niet gewoon ‘de klok en de klepel’ is.

Testosteron

Over feiten hoef je bij Boerenkool en Champagne niet in te zitten: die kloppen wel. Ook mooi: bier is hier bewust bijzaak. Het gaat vooral om het ontdekken van onverwachte smaakcombinaties (zie de titel) en het ruimte geven aan de overmaat van testosteron die de makers (Wolter de Bes en Dennis Kort) hebben. Na het beluisteren van een episode voel ik altijd de behoefte een halve marathon te lopen om de overmaat aan energie die ik ervan heb overgehouden kwijt te raken, en wie mij kent weet dat dit geen goed idee is. Reikhalzend zie ik uit naar nieuwe afleveringen, want wat er ook ter sprake komt: je wordt er wijzer van. Het zijn net bieren van Walhalla: maakt niet uit wat voor bierstijl, altijd goed.

Gebrek aan testosteron is er ook, zou je kunnen zeggen. De interviews en gesprekken met mensen uit de bierwereld in The Brewpod of Bierschrijver Spreekt kunnen wel eens wat minder lief zijn, vind ik - maar ja, n=1. Het ligt nu eenmaal niet in de aard van de respectievelijke makers Fedor Vogel en Frits Dunnink, en wellicht zit de gemiddelde luisteraar er ook helemaal niet op te wachten.

Enfin. Podcasts, in hun veelkleurige verschijning, vormen meer en meer de weerslag van de Nederlandse biercultuur. Ze zijn een smakelijke toevoeging, zou je kunnen zeggen, en illustreren de veelkleurigheid van Nederland, Bierland.


Een half uur...biercultuur!

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur