Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Hobbybrouwers

1 juli 2024 - Henri Reuchlin.

Ik houd van koken en eten. Ik word blij van het spelen van smaken in de keuken. Ik ben gefascineerd door de manier waarop micro-organismen, zo klein als ze zijn, zo’n impact op onze samenleving kunnen hebben. Dat was voor mij de aanleiding om als biotechnoloog af te studeren. Kortom, je zou zeggen dat alle seinen op groen staan, dat ik een redelijke thuisbrouwer zou kunnen worden. Maar niets is minder waar. Ik houd namelijk niet van schoonmaken. Ik ben erfelijk belast. Zowel mijn moeder als mijn vader zijn wel heel creatief, maar niet heel proper. En zoals een brouwer me ooit uitgelegd heeft: brouwen is 90% schoonmaken. Toen ik dus ooit zelf probeerde te brouwen, kreeg ik het bier dat ik verdiende: zuur.

Daarom heb ik heel lang een blinde vlek gehad voor hobbybrouwers: mannen en vrouwen die in hun vrije tijd de meest fantastische brouwsels weten te produceren. Een onterechte blinde vlek. Thuisbrouwers zijn het fundament van de creatieve bierrevolutie. Zij brouwen wat niemand anders durft. Sterker nog, de Amerikaanse craftbierrevolutie barstte pas los toen president Jimmy Carter in 1978 het verbod op thuisbrouwen in trok. Menig hobbybrouwer is uitgegroeid tot volwassen brouwerij.

Gelukkig biedt de jubilerende amateurbierbrouwersvereniging De Roerstok mij dit jaar de gelegenheid om mijn blinde vlek een beetje in te kleuren. De vereniging nodigt mij uit om bij hun eerste bijeenkomst van het jaar een presentatie te geven over de filosofie van Trappistenbrouwerij De Kievit. Zundert 8 Tripel Trappist is dit jaar het ‘kloonbier’ tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Amateurbierbrouwen. Hobbybrouwers worden uitgedaagd dit bier zelf na te brouwen. Gelukkig weet ik weinig van de receptuur van Zundert 8, dus geheimen kan ik niet per ongeluk prijsgeven. Ik ben onder de indruk van wat ik aantref. Een grote zaal vol aandachtig luisterende brouwers, die op een mooie en gestructureerde manier kennis met elkaar uitwisselen. Vragen van leden worden collectief van antwoord voorzien. Wat een kennis is hier aanwezig! En wat een enthousiasme.

Afgelopen maand was de prijsuitreiking van het kampioenschap. Jan in ’t Groen blijkt volgens de jury van het Bierkeurmeestersgilde uit de 27 inzenders Zundert 8 het best benaderd te hebben. Dat is geen sinecure. ‘Dit is het moeilijkste kloonbier dat we ooit hebben gebrouwen’ is de algemene teneur op sociale media. Op de brouwerij mogen we een week later een paar inzendingen proeven. En het blijkt inderdaad een serieuze opgave te zijn geweest. Het is een hele kluif om gedoseerd met kruiden om te gaan.

Die conclusie trek ik opnieuw als ik als jurylid aanschuif bij het Fermentationfestival van de studievereniging LIFE op de TU Delft. Studenten en medewerkers van de universiteit sturen hun zelf gebrouwen bier in. De uitkomsten zijn zeer divers. Er zijn studentenhuizen die voor de eerste keer een bier brouwen en er zijn brouwclubjes die dat al jaren doen. Opvallend is dat beginnende brouwers een grote voorliefde voor kruiden hebben. Vooral gember is dit jaar populair. Eén team gebruikt een heel potje gemberpoeder op twintig liter bier. De jury heeft brandende wangzakken. De creativiteit van de thuisbrouwer is ongekend. En de besten weten: in de beperking toont zich de meester. Maar de bovenmeester heet reinheid. Hoe het resultaat ook is, hobbybrouwers verdienen een diepe buiging. Die maak ik bij deze. Zonder thuisbrouwers is de Nederlandse biercultuur een stuk saaier.

upload ajaxXBCGMg

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur