Dubbel en dwars
1 december 2022 - Puck Kerkhoven.
Bier & Gastronomie
Kent u die uitdrukking: dubbel en dwars? Ik lijk dominee Gremdaat wel. Excuus als dat stemmetje nu in je hoofd zit. Net als de dominee wil ik niet spotten met welke bierkerk dan ook, maar graag vreugde brengen en een levensboodschap. Mijn boodschap: koester de enorme rijkdom aan smaken in bier. En om te beginnen die van de allesbehalve dwarse dubbel!
Gouverneur Dubbel, een zilveren medaille bij de Dutch Beer Challenge in 2022
Een klassieke donkere dubbel doet het vaak verrassend goed in de buurt van alles wat vol, rijk, zoet en romig is. Van uitgesproken romige kaasjes tot bittere chocolademousse en mierzoete hazelnootschuimtaart. Het koolzuur snijdt als een mes door het vet en brengt verfrissing in de mond. Dat maakt die 'gewone' dubbel, waarover we het eigenlijk niet zo vaak meer hebben, voor mij tot het meest veelzijdige dessertbier.
Laag in bitters
Daarnaast gaan de dubbels ook bijzonder goed samen met stoofvlees, konijn en haarwild maar ook met romige paddenstoelenrisotto en vette vis zoals zalm of gerookte forel. Vanwege hun lage bittergehalte zijn ze een ster in de pan; je maakt er de meest fantastische sauzen mee. Maar ook in het glas naast het bord mag hij schitteren. Dat maakt voor mij ook nog eens tot meest favoriete sudderbier, zeker in deze donkere dagen waarin wij wachten op de terugkeer van het licht. Proef hem nou weer eens aandachtig, zo'n dubbel. Gewoon, bij een bord boerenkool met worst en potverdorie, je begrijpt wat ik bedoel.
Dringen
Elk restaurant, elk eetcafé en zeker elke brewpub zou zo'n mooie dubbel op de tap moeten hebben. Gewoon, omdat hij vriendelijk en toegankelijk is en zo goed combineert met het eten uit de keuken. Maar ja, we weten allemaal, het is dringen daar onder die tapkranen. Luidruchtige IPA's en DIPA's, whiskey infused en bieren met toevoegingen van chilipepers tot stroopwafel, vechten met veel kabaal om een plekje. En dan sneuvelt zo'n vertrouwde dubbel; geen new kid on the block, geen exoot, geen schreeuwer, niets bijzonders. Dat klopt dus niet!
Dubbel XX
De reden waarom onze brouwers ooit dubbels gingen brouwen was juist omdat ze iets bijzonders wilden maken. Ze stopten dubbel zoveel ingrediënten in de brouwketel als bij hun gewone bier. Waardoor zich ook veel meer suikers vormden, die lekker konden vergisten en er meer smaakoverdracht plaats vond. Om in de kelder de vaten met rijpend bier uit elkaar te kunnen houden, zetten ze twee kruisen op hun extra kwaliteit bier en een enkel kruis voor hun reguliere bier.
Voor degenen die van indelen hun hobby hebben gemaakt: deze dubbel valt in de categorie Rijk en Romig. Donker en Elegant mag van mij ook; zeg maar de Ollie B.Bommel onder de bieren. Je drinkt hem op 8 tot 12 graden. Van een beetje warmte wordt hij alleen maar jovialer. Alcoholpercentage tussen 6 en 8 %.
Referentie
Mijn referentie-bier was altijd de Westmalle Dubbel. Je wil niet weten hoeveel bruine suiker daarin zit, maar dat terzijde. Ik vervang hem, in het kader van onze Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, met een beetje pijn in het hart, voor de dubbel van La Trappe of een ander mooi Nederlands craftbier zoals, ik noem er maar één, de Gouverneur Dubbel. Ze zijn vaak net iets minder zoet, dien Ollanders, wat ik op zich wel weer plezierig vind.
La Trappe Dubbel, een bronzen medaille bij de Brussels Beer Challenge in 2022
Kortom
De dubbel, je kunt er werkelijk alle kanten mee op. Hij is dus zeker niét dwars. Het gezegde 'dubbel en dwars' wordt vaak gekoppeld aan 'verdienen'. In België zeggen ze trouwens 'dubbel en dik verdiend'. Dat klopt al veel beter.
Vraag: Wat is jullie favoriete Nederlandse dubbel en waarmee combineer je het graag?