De echte cijfers van Craftbeer in Nederland
1 november 2019 - Rick Kempen.
Toegegeven, ik ben de eerste om te zeggen dat een blog op de website van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur misschien niet de meest aangewezen plaats is voor een verhaal onder deze titel. Weet dan, lezer, dat er een lijstje circuleert met gesuggereerde onderwerpen waaruit uw toegenegen scribenten kunnen kiezen - dat lijstje mogen ze ook negeren - en daar stond dit onderwerp op. Misschien is een blog over de échte cijfers van craftbeer in Nederland hier niet op zijn plaats - en misschien ook wel. Bent u er nog?
Waarom dit blog hier niet past
Er zijn een aantal redenen waarom dit onderwerp hier niet past. Een voor de hand liggende reden is dat ‘Craftbeer’ een buitenlands woord is - past dat, op een website over Neerlandsch erfgoed?
Een tweede reden is dat ‘Craftbeer’ verkeerd is gespeld. In het Engels schrijven we woorden zo min mogelijk aan elkaar, iets dat onze Oosterburen dan weer wel graag doen. Een woord als ‘Kraftbierbrauereienkommentatorenkritiker’ is daar volstrekt normaal, en men zou er niet over piekeren zulks met een ‘c’ te laten beginnen.
Een zeer belangrijke reden het onderwerp links te laten liggen is dat het begrip Craftbeer (dan wel craft beer, of craft bier) een lege huls is, volmaakt betekenisloos. Ik kan niet vaak genoeg herhalen dat het begrip ‘craft brewer’ nadrukkelijk is gedefinieerd, vooral in Amerika, maar het begrip ‘craft beer’ niet. Sterker nog, niemand beweert dat craft beer alleen maar door craft brewers wordt gebrouwen - dit in schrille tegenstelling tot de positie die CRAFT innam met een recent persbericht waarin de Nederlandse vereniging van kleine en onafhankelijke brouwerijen stelde dat leden van CRAFT craft bier brouwen. Volstrekte kolder natuurlijk - zulke jongetjes en meisjes gun je een Fanta.
Herkomst, verkeerde spelling - de belangrijkste reden dat dit onderwerp hier niet past is evenwel het feit dat deze website stoelt op cijfers en feiten, en dat we uitgerekend over de ‘echte cijfers van craft bier in Nederland’ (wat dat dan ook moge zijn) vrijwel geen feitelijkheden tot onze beschikking hebben. Iets zinnigs zeggen over de echte cijfers van craft bier in Nederland is net zo moeilijk als iets zinnigs zeggen over de echte kwaliteit van Nederlands craft bier.
Waarom dit blog hier wel past
Niettegenstaande al het bovenstaande zijn er wel degelijk redenen waarom dit onderwerp hier best besproken kan worden. Cijfers betreffende de huidige stand van zaken in Nederland Bierland dragen per onmiddellijk bij aan de geschiedenis, en zijn levend erfgoed zo u wilt. En er zijn wel feitelijke cijfers, zoals dat Nederland nu (volgens deze site, op 1 november 2019) 710 brouwerijen telt. Je zou kunnen bloggen over de vraag of dat dan echt brouwerijen zijn, of een x-aantal bierproducerende bedrijven met eigen ketels en (710-x) laptopbrouwerijen.
Keiharde cijfers over de hoeveelheid gecrowdfunde (laptop)brouwerijen zijn er niet, laat staan over de hoeveelheid geld die bierminnende Nederlanders inmiddels risicodragend in Nederlandse brouwerijen heeft gestoken. Bedrijven als Frontaal, die acht ton moeten gaan terugbetalen, en laptops als De Goede & De Stoute (die net iets meer dan 90K ophaalden) gaan spannende tijden tegemoet. De laatsten hoeven die 90K overigens niet terug te betalen want het betrof een aandelenuitgifte - ze hoeven ‘alleen maar’ een gezond bedrijf neer te zetten dat dividend kan uitkeren. Vooralsnog excelleren deze laptopeigenaren in het plaatsen van video’s waarin zij zelf met enkele mooie vrouwen in kekke scheepjes varend van het leven genieten - het is ze gegund. Wel apart, want ze wilden maximaal €175.000 ophalen en ergens ben ik blij dat dit niet gelukt is - vooralsnog lopen 98 investeerders risico met een gemiddelde investering van €923.
A propos, hoeveel herfinancieringen zijn er al geweest, al dan niet met crowdfunding? Het onderwerp ‘de echte financiële cijfers van Craftbeer in Nederland’, dat is best een goed onderwerp voor deze website.
Cijfers over de (gemiddelde) productie van de kleinere, onafhankelijke brouwerijen zijn er vast wel, maar nergens gebundeld of goed toegankelijk. Cijfers over de impact op de omgeving van de brouwerijen c.q. laptops zijn er evenmin, maar het is evident dat de groei van het aantal bierproducerende bedrijven zijn weerslag heeft op toeleveranciers en de lokale economie in bredere zin. Daarover zou je best eens een blogje kunnen tikken.