Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Mengen

1 april 2018 - Henri Reuchlin.

Voor mijn boek Rivier van Bier, dat later deze maand uit komt, reisde ik de Maas af, van monding tot bron, op zoek naar de biercultuur aan haar oevers. De Maas is niet slecht af met haar biercultuur. Van Rotterdam tot aan Luik en van Maastricht tot voorbij Verdun, overal vind je bier in grote hoeveelheden. Je vind er ook een boel biererfgoed. Natuurlijk is er erfgoed van de brouwerijen en mouterijen, die we ook nu nog kennen omdat ze nog steeds actief zijn. Maar er zijn ook herinneringen aan brouwerijen die nog net aan de vergetelheid weten te ontkomen. Overal zijn voormalige brouwerij- en mouterijgebouwen terug te vinden, bijna altijd in een nieuwe functie. Het Heinekenhuis in Rotterdam Crooswijk staat nog trots aan de singel. De mouterij van Limburgia in Roermond is tegenwoordig een architectenbureau. In brouwerij Gambrinus in Boxmeer wonen mensen, terwijl brouwerij N.A. de Keizer, vrijwel geheel intact, als museumbrouwerij bewaard is gebleven. Boek een toer via de VVV Maastricht en je zult niet teleurgesteld. zijn.

Lees meer

Een vreemde vogel in de brouwwereld

1 maart 2018 - Marco Daane.

Onlangs zat ik aan tafel naast Corien Bakker, de stadsarcheologe van Den Haag. We raakten aan de praat over de nogal curieuze Haagse brouwgeschiedenis. Tot mijn verbazing vertelde ze me dat de populaire stadsbrasserie die op de plaats staat van de Haagse oerbrouwerij De Oyevaar en daarnaar vernoemd was, kort daarvoor van naam was veranderd. Waarom? Geen idee. Het leek me een ijzersterke naam: hij sluit aan bij de historie van de stad en de ooievaar staat in het Haagse stadswapen. Misschien zijn de nieuwe eigenaars wel ‘vreemde vogels’; ook dat begrip is typerend voor Den Haag. Op 14 april a.s. staat de jaarlijkse Dag van de Haagse Geschiedenis zelfs in het teken van dit thema.

Lees meer

De bijl en de wortel

1 februari 2018 - Rick Kempen.

De Nederlandse Biercultuur - ik blijf er door worden gefascineerd en ik blijf op zoek naar wat dat nu precies is. En zo kwam opeens bij mij de vraag op: in hoeverre wijkt de Nederlandse biercultuur af van andere Nederlandse subculturen? Anders gezegd: als we de geografische betekenis weglaten, wat maakt dan de biercultuur Nederlands? Of zijn er overeenkomsten te vinden tussen subculturen die totaal niets met elkaar te maken hebben maar waardoor je ze ogenblikkelijk als ‘Nederlands’ herkent? Waar hebben we het eigenlijk over?

Lees meer

Zonder

2 januari 2018 - Henri Reuchlin.

In een ver en grijs geleden schreef ik een scriptie over alcoholarm bier. Het was begin jaren negentig en deze biersoort was net aan een opmars begonnen. Aan de scriptie heb ik nog een Buckler badlaken overgehouden. De handdoek is nog zo goed als nieuw. Na de sketch van Youp van ’t Hek durfde ik hem niet meer te gebruiken. Het is niet zo aantrekkelijk om als ‘Bucklerlul’ op het strand te liggen.

Lees meer

Toen kinderen bier dronken

1 december 2017 - Marco Daane.

Op biersafari in Wallonië kwamen enkele Facebookvrienden onlangs een café tegen, dat in plaats van cola een ‘Kinderbiertje’ van Brasserie des Fagnes aanbood: bruin bier ‘met karamel’ van ongeveer 1% alcohol. Geen van de aanwezigen waagde zich eraan; misschien maar goed ook. Iemand die het eerder wel had geproefd, liet weten dat het ‘echt heel vies’ was. Een Nederlandse die in Noorwegen woont, meldde vervolgens dat het drinken van laag- of non-alcoholische ‘vørterøl’ door kinderen daar al heel lang praktijk is. Zelf vond ze het ‘te bruin-zoet’.

Lees meer
  • 1
  • 2

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur