Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Beestenboel

1 oktober 2018 - Henri Reuchlin.

Zo vlak voor Dierendag is het goed om eens te kijken hoeveel brouwerijen vernoemd zijn naar een of ander beest. Van de 617 actieve brouwerijen die deze site vermeldt, dragen er 41 een naam van een of ander beest. Net iets meer dan de helft daarvan zijn zoogdieren, met een ruime vertegenwoordiging van katachtigen. Van oudsher is de leeuw een geliefd beest. Het staat ook wel stoer. Er waren Witte Leeuwen in Utrecht, Breda, Zwolle, Sluis en Westendorpe. Amsterdam had een brouwerij De Witte Leeuw met de Staf, die overigens in 1738 al de deuren sloot. Er is nog één Witte Leeuw over, een brouwerijhuurder die officieel gevestigd is in Wezep. Amsterdam had ooit ook nog een Roode en een Zwarte Leeuw en Venray een Gouden. De bekendste leeuw uit de jonge geschiedenis is brouwerij De Leeuw uit Valkenburg. Het bedrijf werd in 2000 overgenomen door de Belgische bierbrouwer Haacht, die de productie in 2006 van Nederland naar België verplaatste. Het merk verloor in de jaren daarna vrijwel alle publicitaire ondersteuning. Leeuw Bier is nog steeds op de markt, maar leidt een marginaal bestaan. Gouda kent Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw, die overigens ook zijn bier elders laat brouwen. Ook Brouwerij de Twee Leeuwen uit Raamsdonksveer brouwt nog niet zelf, hoewel daar later dit jaar verandering gaat komen. Tot die tijd hebben we in ons land geen brouwende leeuw.

Lees meer

Dus u dacht dat brouwerij(ver)huur iets nieuws was?

1 september 2018 - Marco Daane.

In het vorige blog op deze website sneed Rick Kempen een actuele en controversiële kwestie aan: die van de huurbrouwers. Sommige kleine brouwers vinden hen maar niks, en woorden als profiteren en nepbrouwers vallen. Andere betrokkenen, en waarschijnlijk ook veel consumenten, kan het weinig schelen waar en door wie een bier wordt gebrouwen. En weer anderen proberen de finesses van dit verschijnsel te doorzien.

Het fenomeen huurbrouwer – iemand die kortstondig in de brouwinstallatie van een ander brouwt of laat brouwen – is zonder meer iets van deze tijd. Maar brouwers zonder eigen brouwerij zijn er al eeuwen. ‘Huurbrouwen’ is een soort spiegel van onze biergeschiedenis. Enkele bekende brouwers hebben ook de brouwerij van een ander gehuurd. Zéér bekende zelfs...

Lees meer

Wat is nou een brouwer?

1 augustus 2018 - Rick Kempen.

Er staat een olifant in de kamer - ik weet het, in het Engels klinkt het mooier. Deze uitspraak bedoelt datgene aan te duiden waarvan iedereen zich bewust is, maar wat niemand ter sprake durft te brengen. De olifant in kwestie staat in de kamer der Nederlandse brouwers en hun culturele erfgoed, en zijn naam is huurbrouwer.

Lees meer

Een hete zomer

1 juli 2018 - Henri Reuchlin.

Het is inmiddels een halve eeuw geleden, maar de zomer van 1968 is in meerdere opzichten legendarisch. Het begon met de studentenrellen van Parijs die zich al snel over heel Europa verspreidden. Niet alleen op de studentencampussen was het een hete aanloop naar de zomer. Ook in de bestuurskamers van de Nederlandse brouwers heerste hoogspanning. Al sinds het begin van de jaren zestig had marktleider Heineken toenaderingspogingen gedaan naar verschillende Nederlandse concurrenten voor een overname. Met de directie van Amstel, Drie Hoefijzers, Oranjeboom en Grolsch werd gesproken, en soms meer dan eens. De gesprekken hadden geen resultaat. Telkens bleek er een beer op de weg: over de prijs werd men het niet eens, of er waren voorwaarden van beide kanten die niet verenigbaar waren. Maar toch, er hing een sfeer van consolidatie in de lucht. Oranjeboom uit Rotterdam was in het begin van het decennium al een samenwerking aangegaan met de brouwerijen Barbarossa uit Groningen, Phoenix uit Amersfoort en ZHB uit Den Haag. Het kwam neer op een overname door de Rotterdammers, die daarmee uitgroeiden tot de derde brouwer van het land, na Heineken en Amstel.

Lees meer

Het oudste Nederlandse bierrecept

1 juni 2018 - Marco Daane.

De oudste beschrijvingen van Nederlandse bieren zijn vooral te vinden in zogenoemde stadskeuren: middeleeuwse verzamelingen voorschriften voor de nijverheid. Stadsbesturen legden in zulke keuren vast waar bakkers, vissers of handelaren zich aan moesten houden; en ook welke hoeveelheden haver, gerst, tarwe etc. brouwers moesten gebruiken voor het bier van hun stad.
Zo’n voorschrift is natuurlijk nog geen recept voor bier. Gegevens over hop, maischtemperaturen of kooktijden stonden echter zelden in een stadskeur. Voor de stadsbesturen waren die minder relevant dan de graanverhoudingen. Brouwers zelf zijn dergelijke gegevens pas vanaf eind 17e eeuw gaan noteren; en dan nog sporadisch. Bier was vroeger zo dagelijks en gewoon, dat het vermoedelijk bij niemand opkwam om de productie ervan te beschrijven.
Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Aan een persoon die wel bij zo’n dagelijkse bezigheid stilstond, danken we het vermoedelijk oudste Nederlandstalige bierrecept. Hoe oud? Lees verder!

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur