Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Eerder verschenen Blogs

Erfgoed op waarde geschat

1 mei 2023 - Rick Kempen.

Het noeste werk van de mensen achter deze website en de gelijknamige stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is dan eindelijk op waarde geschat. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van PINT, de Nederlandse Bierconsumentenvereniging, kreeg voorzitter Jan Ausems de Gouden PINT 2023 uitgereikt - zoals dat gaat, onder instemmend applaus van bijna 100 aanwezigen. De stichting kreeg al eens de PINT Stimuleringsprijs uitgereikt - in 2017, een jaar na de officiële oprichting. Mooi te zien dat deze Stimuleringsprijs de mensen erachter zodanig heeft gemotiveerd dat ze zes jaar later de hoofdprijs mochten binnenslepen.

Gepost in Blog

Lees meer

Twintig jaar CRAFT

1 april 2023 - Henri Reuchlin.

Afgelopen maand organiseerde CRAFT, de belangenvereniging van onafhankelijke brouwerijen in Nederland haar zevende Dutch Craft Beer Conference. Het thema was heel actueel: Brewing Energy Efficient and Responsible. En nee, deze column gaat er niet over dat een organisatie die ‘lokaal’ hoog in het vaandel heeft staan, in zijn naamgeving steeds voor Engels kiest. De craftbierrevolutie is immers uit Amerika overgewaaid, net zoals de pilsrevolutie dik hondervijftig jaar geleden uit Beieren en Bohemen kwam. Daarom spreken we in het Engels van India Pale Ale en in half Duits van Maischeketel. De bierwereld tooit zich nu eenmaal graag met vreemde veren.

Gepost in Blog

Lees meer

Wegvloeien en vervliegen

1 maart 2023 - Marco Daane.

Op deze pagina’s maken we ons met veel plezier druk om de Nederlandse biercultuur, maar het loont altijd de moeite ook de buren in de gaten te houden. Soms hoef je amper de grens over om interessante bierzaken op te steken. Zo zullen velen hebben meegekregen dat de bieren van de voormalige trappistenabdij Achelse Kluis ‘ontkerstend’ worden.
De laatste Achelse monniken waren al met pensioen. Nu hebben ook die van Westmalle de abdij definitief losgelaten. Westmalle had Achelse Kluis wegens de historische onderlinge banden nog een tijdje onder haar hoede gehouden, maar dat was niet meer houdbaar.

Gepost in Blog

Lees meer

Verleg een steen

1 februari 2023 - Raymond van der Laan.

Dit stuk begint met een zucht van weemoed. Café De Druif op het Rapenburgerplein, naar verluid een van de oudste kroegen van Amsterdam en misschien wel van het land – er wordt gefluisterd dat Piet Hein zelve hier nog wel eens een kroes bier ledigde alvorens het ruime sop te kiezen – is in andere handen overgegaan. En gaat daarmee een ongewisse tijd tegemoet. Wat gebeurt er met dat interieur, dat de term ‘bruine kroeg’ van een onwankelbare definitie voorziet? Is het waar dat er straks louter natuurwijn en biodynamische broodjes geserveerd worden?

Gepost in Blog

Lees meer

Sterft de bock uit?

1 januari 2023 - Rick Kempen.

Gaat de traditie van het Nederlands Bockbier teloor? Die klassieke herfstspecialiteit, donkerbruin van kleur en bitterzoet van smaak - eigenlijk de enige echte typisch Nederlandse bierstijl - staat die op het punt te verdwijnen? Interessante bijvraag: als dat zo is, moeten we ons daar dan zorgen over maken? Wellicht, maar in de afdeling ‘Erfgoed Nederlandse Biercultuur’ is het wel een dingetje. Zeg maar gerust: Een Ding.

Gepost in Blog

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur