Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Scherp de zeis!

1 juni 2021 - Rick Kempen.

De voorzitter van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur beschikt over voorspellende gaven. Maandelijks mailt hij zijn trouwe bloggers om een nieuw exemplaar aan te kondigen, en voorziet en passant de volgende in de rij van een opbeurend woord - en suggesties waarover deze best eens zou kunnen schrijven. Zo sloot hij de laatste mail af met de tekst: “Rick, zet jij je alvast schrap voor je schrijfseltje van 1 juni: “Draai de slijpsteen, scherp de zeis”?” Profetische woorden, daar een Nacht van de Lange Messen aanstaande is in Nederland Bierland.

Lees meer

Saaier maar stabieler

1 mei 2021 - Henri Reuchlin.

Het kan geen toeval zijn. Precies een week nadat Pete Brown tijdens de Dutch Craft Beer Conference een presentatie gaf over de zin en onzin van de term ‘craft’, maakte Swinkels Family Brewers bekend dat het Brouwerij Uiltje uit Haarlem overneemt.

Het zet mij opnieuw aan het denken wat een craftbier of een craftbrouwerij eigenlijk is. Heeft ‘craft’ extra waarde en, zo ja, waarom? Je hoeft de sociale media maar te volgen om te weten dat een bepaalde groep consumenten wel degelijk waarde toe kent aan de term ‘craft’. De afkeurende reacties waren niet van de lucht. Maar degenen die begrip hebben voor deze stap in de groeistrategie van Uiltje Brewing Company lijken in de meerderheid.

Lees meer

Bij moeders bierpot

1 april 2021 - Marco Daane.

Een bierland – kent u die uitdrukking, dames en heren? In het huidige tijdsgewricht kunnen we er niet omheen (‘Nederland bierland’, of ‘het bierland Nederland’), maar het begrip is natuurlijk al veel ouder. Toen er in Nederland nog amper tien brouwerijen over waren (nou vooruit, veertien) heetten we ‘bierland’ omdat grote hoeveelheden van ‘ons’ meest gebrouwen en gedronken bier all over the world werden geëxporteerd. Nederland, dat stond in het buitenland bekend als het land van tulpen, Cruyff en… u weet wel.

Lees meer

Moeilijk bier

1 maart 2021 - Raymond van der Laan.

Moeilijk bier. Niet bepaald een geuzennaam om met trots te dragen, deze term die ik gebezigd hoor worden door hen die al die opwinding over craft bier, of – en ik neem nu even preventief mijn toetsenbord af met desinfecterende gel – speciaalbier, nogal overdreven vinden. Dat wezenloze gelul over de smaak van abrikoosjes en chocolade! Hou toch op met je biertjes voor vijf euro per stuk! Bier moet je gewoon hakken! Weg met dat smaakjesbier! Bier is om lekker van te boeren!

Lees meer

Fijnzinnigheid en tolerantie

1 februari 2021 - Rick Kempen.

Fijnzinnigheid - een heerlijk woord, proef het eens op de tong - kent enkele mooie synoniemen. Delicaat, fijngevoelig, precieus, subtiel en verfijnd zijn daar enkele voorbeelden van. Niet bepaald begrippen of classificaties die buitenstaanders (ik vermijd hier even het woord buitenlanders, om mij moverende redenen) als eerste zullen noemen als zij gevraagd worden ‘de Nederlander’ te beschrijven. Al eeuwenlang worden wij eerder gezien als lomp, onbehouwen en weinig fijnbesnaard - een nationaal karaktertrekje dat wij zelf zeer herkennen, maar dat wij eerder omschrijven met het eufemistische ‘direct’. “Wij zeggen waar het op staat, zodat daar verder geen misverstand over kan bestaan.” Dat laatste valt overigens zeer te bezien, maar daar gaat het nu niet over.

Lees meer

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur