Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Quadrupel

Beschrijving

Algemene kenmerken
Een Quadrupel is een bovengistend, zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. Het is een soort zware versie van een dubbel abdij/trappist type bier. Het alcoholgehalte bedraagt tussen de 8,5 en 12 volumeprocent.

Uiterlijke kenmerken
Kleur is donker koper tot donkerbruin. Iets tweeschijn tot helder bier. De romige schuimkraag zakt in tot een stabiel laagje. Koolzuurgehalte is normaal tot vrij hoog.

Geurassociaties
Karamelmoutige geur. Zoetig, kruidig en soms hoppig. Complexe, iets kruidige geur.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig.

Smaak
De smaak is vol en complex. Zoetig, moutig, karamel en bitterig. Zwaar alcoholisch. Kruiden en suikers worden vaak toegevoegd. Bitterheid en kruidigheid zijn in balans met de moutigheid.

Body
De body is (tamelijk) vol. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkend en (soms sterk) alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is iets hoger en de restsuikers zijn vaak duidelijk waarneembaar.

Nasmaak
De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe fruitigheid: rozijnen, vijgen.

Opmerkingen
Een Quadrupel is vergelijkbaar met een Dubbel, maar veel zwaarder.

Technische kenmerken
Begin SG: 1080 – 1120
SVG: 75 – 85%
Alcoholpercentage: 8,5 – 12,0 Vol%
Kleur: 40 – 90 EBC
Bitterheid: 20 – 40 EBU
Koolzuurgehalte: 5,4 – 7,5 gr/ltr
Voorbeelden: Rochefort 10, St. Bernardus Abt 12, La Trappe Quadrupel, Westvleteren 12, Maallust 1818, Vrouwe van Gramsbergh (Mommeriete), Grand Prestige (Hertog Jan)

Nr. BJCP style (2015): 26D


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur