Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Milk (Sweet) Stout

Beschrijving

Algemene kenmerken
Milk (Sweet) Stout is een donkere Engelse stout. Zoet, zacht geroosterd. Bovengistend, met 3,0 tot 5,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken
Erg donker tot zwart van kleur, meestal helder met soms een tweeschijn. Een romige beige tot bruine schuimkraag.

Geurassociaties
Een zacht geroosterde mout geur met soms koffie- en/of chocoladeaccenten. Een matige tot medium fruitigheid. Weinig hop in de geur.

Basissmaak
Zeer zoet tot zoet, bitterig.

Smaak
Zwart geroosterde granen en mouten overheersen de smaak (zoals in de Dry Stout). De hoppigheid is laag, maar het meest opvallend in de vergelijking is de zoetheid van een Milk Stout, vaak door toegevoegde lactose (melksuiker).

Body
Medium tot vol.

Mondgevoel
Romig met weinig tot matige hoeveelheid koolzuur. Plakkerig. Door het zoet, rond van smaak.

Nasmaak
Zoetig, karamel-achtig en toch droog door kleurmouten.

Opmerkingen
Een Milk Stout doet denken aan een espresso met suiker. Tegenwoordig wordt hij ook wel Sweet Stout genoemd. De zoetheid komt vooral door toegevoegde lactose, soms samen met een hoog restsuikergehalte.

Technische kenmerken
Begin SG: 1041 – 1059
SVG: 59 – 71%
Alcoholpercentage: 3,0 – 5,0 Vol%
Kleur: 200 – 450 EBC
Bitterheid: 21 – 35 EBU
Koolzuurgehalte: ca. 4,4 gr/ltr
Voorbeelden: Mackeson's Stout, De Prael, Samuel Adams Cream Stout, VandeStreek Milk Stout.

Nr. BJCP style (2015): 16A


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur