Bieren / Biertypen
Kuit
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een Kuit (ook Koyt of Kuyt) is een bovengistend blond tot goud / licht amber Nederlands biertype met 4,7 tot 7,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Blond tot goud / licht amber. Tweeschijn tot mistig. Schuimkraag romig tot ongelijkmatig, blijvend laagje. Gemiddeld koolzuurgehalte.
Geurassociaties
Neutral tot licht nobel-hoppig, hoparoma’s mogen niet prominent aanwezig zijn. Graan-broodachtig, soms met een hint van munt (haver). Bovengistend karakter is door het sterke graankarakter soms moeilijk waarneembaar. Een subtiele fruitigheid (appel, peer) kan aanwezig zijn.
Basissmaak
De basissmaak is bitterig tot bitter, zoetig.
Smaak
Hoppig, soms licht moutig. Bitterheid hoort afkomstig te zijn van uitsluitend nobele hopsoorten. Nauwelijks waarneembare fruitigheid. Vrij droog en dorstlessend door het lage restsuikergehalte. Een beetje diacetyl is acceptabel, maar DMS, zurigheid en hogere alcoholen niet.
Body
De body is dun tot medium.
Mondgevoel
Het mondgevoel is iets astringent, soms licht samentrekkend en droog door het gemiddelde tot hoge koolzuurgehalte en hoge havergehalte.
Nasmaak
De nasmaak is bitter en droog tot licht moutig.
Opmerkingen
Een Kuit is een bovengistend biertype van 1400-1550 gebrouwen. Het bestaat uit minstens 45% havermout, minstens 20% tarwemout en maximaal 35% Pale Ale- of Pilsmout. Er horen in een kuitbier alleen nobele hopsoorten gebruikt te worden. Dryhopping hoort niet bij een kuitbier. Het gistkarakter is neutraal.
Technische kenmerken
Begin SG: 1050 – 1065
SVG: 81 – 87%
Alcoholpercentage: 4,7 – 7.0 Vol%
Kleur: 10 – 25 EBC
Bitterheid: 25 – 35 EBU
Koolzuurgehalte: 4,7 – 6,7 gr/ltr
Voorbeelden: Witte Klaviervier, Leidsch Kuitbier, Breugems Saen-Koiter, Elser Kuit, Jopen Koyt.
Nr. BJCP style (2015): n.a.
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


