Bieren / Biertypen
Weizen
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
De kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristal versie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog.
Geurassociaties
Typisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen.
Basissmaak
De basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig.
Smaak
De smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of ester smaak aanwezig; maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel / banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwe smaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgas gehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS.
Body
De body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie).
Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte.
Nasmaak
De nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers.
Opmerkingen
In tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt.
Technische kenmerken
Begin SG: 1046 – 1057
SVG: 78 – 84%
Alcoholpercentage: 4,5 – 5,9 Vol%
Kleur: 6 – 25 EBC
Bitterheid: 10 – 20 EBU
Koolzuurgehalte: 5,5 – 7,5 gr/ltr
Voorbeelden: Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank
Nr. BJCP style (2015): 10A
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


