Bieren / Biertypen
Vlaams Rood
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een zurig, roodbruin, West-Vlaams bovengistend bier met 4,5 tot 6,5 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Het bier is donkerrood tot roodbruin van kleur, helder en heeft een romige witte schuimkraag.
Geurassociaties
De sterk rinse, melkzurige geur met complexe fruitigheid (kers, pruimen en of rode bessen) springt er uit. Op de achtergrond een gekaramelliseerde moutgeur. Hop ontbreekt bijna volledig.
Basissmaak
Zuur, zoetig.
Smaak
Een sterk rinse melk-, azijnzurige maar malse smaak met enig zoet op de achtergrond en fruitige en complexe elementen. Soms rode wijnachtige tannine- en zuur toetsen.
Body
Vrij dun tot medium.
Mondgevoel
Samentrekkend door zurigheid en licht mondklevend. Een laag tot medium koolzuurgehalte.
Nasmaak
Een intense droge zurigheid die lang blijft hangen met duidelijk fruitigheid.
Opmerkingen
Een van oorsprong regionaal bier van de zuidwestkant van West-Vlaanderen. Het is een bier gebrouwen met speciale donkere mouten en vergist met verschillende bovengisten en een aantal bacterieculturen. Het krijgt zijn complexe karakter verder van een meerjarige lagering op houten foeders. Vlaams rood is zuriger en fruitiger en doet meer aan rode wijn denken dan het Vlaams bruin. Evenwichtige geur en scherpe smaak zijn verkregen door lange rijping in eikenhouten vaten, waarbij een trage melk- en azijnzuurvergisting optreedt.
Technische kenmerken
Begin SG: 1050 – 1064
SVG: 70 – 81%
Alcoholpercentage: 4,6 – 6,5 Vol%
Kleur: 50 – 80 EBC (Rood tot roodbruin)
Bitterheid: 14 – 20 EBU
Koolzuurgehalte: 4,3 – 5,6 gr/ltr
Voorbeelden: Rodenbach Klassiek, Rodenbach Grand Cru, Zulte Bruin, Bellegems Bruin, Duchesse de Bourgogne, Bavik Petrus.
Nr. BJCP style (2015): 23B
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


