Bieren / Biertypen
Vlaams (Oud) Bruin
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een zurig, bruin, Vlaams bovengistend bier met 4,0 tot 6,0 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
De kleur is donker koperkleurig tot bruin, helder. Het bier heeft een matig sterke koolzuurstroom, de schuimkraag is fijn tot ongelijkmatig en zakt in tot een dun laagje.
Geurassociaties
Karakteristieke fruitige, zurige, geur, gecombineerd met gekaramelliseerde moutaroma’s. Naast melkzuur en gebrande mout komen soms ook harsachtigheid, chocolade- en houtaroma's voor in de geur.
Basissmaak
Zoet, zurig, licht bitterig.
Smaak
Karamelzoetige smaak afkomstig van donkere mout. Zacht bitterig en zacht zurig. Soms complexe houttonen. De zurigheid ontstaat door een lichte melkzuurvergisting (of door toevoegen van melkzuur).
Body
Medium.
Mondgevoel
Mondplakkend, licht samentrekkend door melkzuur en mals (niet scherp).
Nasmaak
Afvallend zoet, waarna het zurige vrij lang blijft hangen.
Opmerkingen
In tegenstelling tot het Vlaams Rood heeft dit bier karamelzoetheid afkomstig van donkere moutsoorten. Er worden geen zoetstoffen aan toegevoegd.
Technische kenmerken
Begin SG: 1042 - 1056
SVG: 66 – 81%
Alcoholpercentage: 4,0 – 6,0 Vol%
Kleur: 50 – 80 EBC
Bitterheid: 15 – 35 EBU
Koolzuurgehalte: 3,5 – 4,5 gr/ltr
Voorbeelden: Liefmans Oud Bruin, Vichtenaar (Verhaeghe), Petrus Oud Bruin, Vondel (Riva).
Nr. BJCP style (2015): 17B
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


