Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Tripel

Beschrijving

Algemene kenmerken
Een Tripel is een bovengistend complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken
Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties
Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Duidelijk hoparoma, maar niet overheersend. Licht mout karakter. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. Mooie balans tussen gistkarakter, hop, mout en alcohol. Niets mag overheersen.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Smaak
Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid gemiddeld tot hoog, en goed in balans met de moutigheid en zoetheid.

Body
Door het gebruik van tot 25% suiker heeft de tripel weinig body voor zijn hoge alcoholpercentage

Mondgevoel
Het mondgevoel is soepel, alcoholwarmend en met veel koolzuurprikkeling. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak
Esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen
Droger en meer koolzuur dan Barley Wine. In vergelijking met Sterke Blonde moutiger, nadruk ligt meer op fenolen dan op esters.

Technische kenmerken
Begin SG: 1075 – 1085
SVG: 73 – 90%
Alcoholpercentage: 7,5 – 9,5 Vol%
Kleur: 10 – 24 EBC
Bitterheid: 20 – 40 EBU
Koolzuurgehalte: 5,5 – 7,0 gr/ltr
Voorbeelden: Westmalle Tripel, Affligem Tripel, Chimay Wit, Mommeriete Tripel

Nr. BJCP style (2015): 26C


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur