Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Scotch Ale

Beschrijving

Algemene kenmerken
Een Scotch Ale is een bovengistend, (tamelijk) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe smaak en een alcoholwarmend mondgevoel. Het alcoholgehalte bedraagt tussen de 6,5 en 8,6 Vol%.

Uiterlijke kenmerken
Amber kleurig tot donker koper/bruin. Helder tot briljant uiterlijk. Ongelijkmatige tot romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties
Karamel, sterk moutige geur. Zoetige, vaak kruidige geur. Licht nootachtig, soms een rokerige geur. Karamellisatie wordt vaak verward met diacetyl, diacetyl mag iets aanwezig zijn, maar mag niet overheersen. Lage tot matige hoeveelheid esters en hogere alcoholen zijn vaak aanwezig in zwaardere versies. De hopgeur is laag.

Basissmaak
De basissmaak is zoet, bitterig.

Smaak
De smaak is vol en zoet, karamelmoutig en fruitig, bitterig. Alcoholisch. Soms kruiden of andere toevoegingen. Hop en kruidigheid In balans met de moutigheid. Rijk moutig met een (voornamelijk in sterkere versies) vaak waarneembare karamellisatie. Hints van gebrande mout of rooksmaak kunnen aanwezig zijn, soms met een nootachtig karakter dat kan uitvloeien in de nasmaak. Hopsmaken en bitterheid zijn medium-laag, moutindruk domineren. Diacetyl is niet of minimaal aanwezig, hoewel de karamellisatie vaak verward wordt met diacetylvorming. Lage tot matige esters en hogere alcoholen zijn meestal herkenbaar. Esters geven indrukken van pruimen, rozijnen of gedroogde vruchten.

Body
De body is tamelijk vol, het is een degustatiebier. Redelijk alcoholwarmend.

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend en in evenwicht met de moutige zoetheid. Koolzuurgehalte is medium en de restsuikers zijn waarneembaar.

Nasmaak
De nasmaak is karamel moutig, bitterig, kruidig en uitvloeiend.

Opmerkingen
De kruidigheid van een Scotch Ale komt voort uit het gebruik van diverse mogelijke soorten kruiden, waaronder koriander, gagel, zoethout, jeneverbes, gember, sinaasappelschil.

Technische kenmerken
Begin SG: 1065 – 1090
SVG: 69 – 80%
Alcoholpercentage: 6,5 – 8,6 Vol%
Kleur: 40 – 80 EBC
Bitterheid: 25 – 50 EBU
Koolzuurgehalte: 3,7 – 5,6 gr/ltr
Voorbeelden: Gordon Highland Scotch Ale, Traquair House Ale,: Canaster (Glazen Toren), McEwan's Scotch Ale.

Nr. BJCP style (2015): n.a. (17C. name of type: Wee Heavy)


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur