Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Münchener Dunkles

Beschrijving

Algemene kenmerken
Münchener Dunkles is een ondergistend, gefilterd bier, gebrouwen met veel Münchener mout, waardoor het rijk van smaak is.

Uiterlijke kenmerken
Diep koper tot donkerbruin, vaak met rood tinten. Romige licht beige schuimkraag. Meestal helder.

Geurassociaties
Zoetig, broodachtig aroma door het gebruik van Münchener mout. Toetsen van chocolade, noten en karamel mogen er in voorkomen. Op de achtergrond fijne hopgeuren van edele aromahopsoorten.

Basissmaak
Zoetig tot zoet, bitterig (soms iets zoutig door hard brouwwater).

Smaak
De smaak wordt gedomineerd door het rijke en complexe van Münchener mout die ook doet denken aan broodsmaak. Matig zoet, met eventueel milde karamel- en toastsmaken. Hopsmaak blijft op de achtergrond, de mout is overheersend. Een schoon ondergistend karakter.

Body
Medium tot vol.

Mondgevoel
Soms iets plakkerig, matige koolzuurprikkeling, zwak samentrekkend van alle donkere mouten.

Nasmaak
Moutig, maar de moutigheid neemt af en wordt gevolgd door hoppigheid.

Opmerkingen
Münchener Dunkles lijkt op een Duitse Doppelbock maar is minder sterk van smaak en minder zwaar van alcohol. Het is minder gebrand en zoeter dan Schwarzbier.

Technische kenmerken
Begin SG: 1048 – 1052
SVG: 71 – 74%
Alcoholpercentage: 4,5 – 5,5 Vol%
Kleur: 40 – 80 EBC
Bitterheid: 20 – 25 EBU
Koolzuurgehalte: 4,4 – 4,7 gr/ltr
Voorbeelden: Ayinger Altbairisch Dunkel, Hacker-Pschorr Münchner Dunkel, Paulaner Alt Münchener Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel, Ettaler Kloster Dunkel, Hofbräu Dunkel, König Ludwig Dunkel.

Nr. BJCP style (2015): 8A


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur