Bieren / Biertypen
Kriek Lambiek (Oude)
Beschrijving
Algemene kenmerken
(Oude) Kriek Lambiek is een bier dat ontstaat door kersen aan Lambiek van spontane vergisting, toe te voegen.
Uiterlijke kenmerken
Kriek is een rood tot donkerbruin bier, waarbij de kleur van het fruit sterk medebepalend is. De kleurintensiteit kan afnemen met de leeftijd van het bier. Het bier is helder maar mag ten gevolge van het fruit ook tweeschijn hebben. Het schuim van de oude kriek is fijn, vaak met de kleur van het fruit. De schuimkraag zakt in tot een blijvend ringetje.
Geurassociaties
De kersen en de tannine of amandel zijn duidelijk aanwezig boven het complexe uitgangsbier. Oude Lambiek heeft ook grondachtige geuren, dierlijke aroma’s (paardendeken, geitachtig) en het aroma van hooi. Geen hopgeur.
Basissmaak
Zurig tot zeer zuur, licht zoetig, bitterig. Matig tot veel koolzuur.
Smaak
De kersen geven een jonge kriek nog zoetigheid maar dat verdwijnt met de tijd. Er blijft een zurige tot zure smaak over met genoemde complexe componenten.
Body
Dun tot medium.
Mondgevoel
Samentrekkend, soms wrang en metaalachtig.
Nasmaak
Droog, fruitig en zuur tot zeer zuur.
Opmerkingen
Oude Kriek is niet hetzelfde als een kersenbier. Oude Kriek is niet aangezoet en heeft 100% Lambiek als basisbier. Het fruit ligt 3 tot 18 maanden op de lambiek. Na het bottelen rijpt het bier nog minimaal een half jaar op de fles. Het resultaat is een complex verfrissend tarwebier dat zurig overkomt met de smaak van kersen. De complexiteit wordt veroorzaakt door het werken met lambieken met hun spontane vergisting, het fruit en de tannine uit de pitten van de kersen en de rijpingstijden.
Technische kenmerken
Begin SG: 1045 – 1059
SVG: 75 – 99%
Alcoholpercentage: 5,0 – 6.5 Vol%
Kleur: 6 – 40 EBC
Bitterheid: afkomstig van fruit 15 – 24 EBU
Koolzuurgehalte: 4,0 – 6,0 gr/ltr
Voorbeelden: Drie Fonteinen, Cantillon, Girardin, Oude Cam Kriek Lambiek, Boon, Oud Beersel, De Cam, Mort Subiet kriek
Nr. BJCP style (2015): 23F
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


