Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bieren / Biertypen

Kölsch

Beschrijving

Algemene kenmerken
Een Kölsch is een bovengistend blond Duits biertype uit Keulen met 4,4 tot 5,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken
Bleek/lichtblond tot blond/geel. Helder tot tweeschijn. Schuimkraag romig tot blijvend laagje. Gemiddeld koolzuurgehalte.

Geurassociaties
Neutraal tot hoppig, soms moutig. Schoon door een lange koude lagering, hierdoor is het bovengistende karakter soms moeilijk waar te nemen. Een subtiele fruitigheid (appel, kers peer) kan aanwezig zijn. Soms zeer licht zwavelig of wijnachtig.

Basissmaak
De basissmaak is droog, bitterig.

Smaak
Subtiel hoppig, soms licht moutig. Nauwelijks waarneembare fruitige zoetheid. Fijne droogheid door het lage restsuikergehalte. Delicate balans tussen de diverse smaken. Zeer schoon, geen diacetyl of hogere alcoholen.

Body
De body is dun tot medium.

Mondgevoel
Het mondgevoel is vloeiend, soms licht samentrekkend en droog door het gemiddelde tot hoge koolzuurgehalte.

Nasmaak
De nasmaak is bitterig, soms licht moutig of bloemachtig.

Opmerkingen
Een Kölsch is een bovengistend biertype, maar kan door de lange koude lagering een ondergistende indruk geven.

Technische kenmerken
Begin SG: 1044 – 1050
SVG: 83 – 88%
Alcoholpercentage: 4,5 – 5,5 Vol%
Kleur: 6 – 12 EBC
Bitterheid: 18 – 25 EBU
Koolzuurgehalte: 4,5 – 5,5 gr/ltr
Voorbeelden: Früh, Küppers, Gaffel, Dom

Nr. BJCP style (2015): 5B


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur