Bieren / Biertypen
American Amber-Red
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een bovengistend amber bier maar met het citruskarakter van Amerikaanse hopsoorten. Hoewel amber van kleur wordt ook wel “Red” genoemd.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot koperkleurig, normaal een helder bier met een ruime witte schuimkraag die goed blijft staan. Matige koolzuur.
Geurassociaties
Kenmerkend zijn de hoparoma's van dry-hopped Amerikaanse hoppen (citrus, meloen, tropisch fruit) en daarachter een matige tot sterke moutgeur van caramouten.
Basissmaak
Bitter, zoetig tot matig zoet
Smaak
Matige tot sterke hopsmaak van Amerikaanse hopvariëteiten (meestal een citruskarakter). Ook de moutsmaken (moutsuiker en karamel) zijn matig tot sterk en vormen samen met de hop een goede balans.
Body
Medium tot vol.
Mondgevoel
Matige tot sterke koolzuurprikkeling, matig mondklevend.
Nasmaak
Sterke nasmaak, waarbij de bittere hopsmaak in evenwicht is met de moutigheid.
Opmerkingen
Donkerder, meer karamelsmaak, moutiger en meer body dan de American Pale Ale. Altijd zijn mout en bitterheid goed in balans.
Technische kenmerken
Begin SG: 1048 – 1059
SVG: 73 – 78%
Alcoholpercentage: 4,5 – 6,4 Vol%
Kleur: 25 – 50 EBC
Bitterheid: 28 – 45 EBU
Koolzuurgehalte: 4,0 – 4,4 gr/ltr
Voorbeelden:
Mendocino Red Tail Ale, North Coast Red Seal Ale, Tröegs HopBack Amber Ale, Deschutes Cinder Cone Red, Pyramid Broken Rake, St. Rogue Red Ale, Anderson Valley Boont Amber Ale, Lagunitas Censored Ale, Avery Redpoint Ale, McNeill’s Firehouse Amber Ale, Bell's Amber.
Nr. BJCP style (2015): 19A
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


