Bieren / Biertypen
Berliner Weisse
Beschrijving
Algemene kenmerken
Een Berliner Weisse is een bovengistend Duits bleek tarwebier met een melkzure vergisting, Het heeft een droog, zuur en fris karakter en 2,8 tot 3,7 Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Bleek tot lichtblond, tweeschijn. Romige tot ongelijkmatige schuimkraag. Zeer hoog koolzuurgehalte.
Geurassociaties
De geur is dominant zuur, associatie met melkzuur, appelcider, brut champagne, soms milde Brettanomyces. Na verloop van tijd kan een fruitig, bloemig karakter ontstaan. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.
Basissmaak
De basissmaak is zuur.
Smaak
Een schone melkzuursmaak domineert en kan vrij sterk zijn. Daarnaast is een tarwesmaak (graanachtig, broodachtig) aanwezig. Zeer lage hopbitterheid en hopsmaak. Een milde Brettanomyces of fruitigheid wordt soms waargenomen. Geen diacetyl of DMS.
Body
De body is dun.
Mondgevoel
Het mondgevoel is zeer droog en samentrekkend. Zeer hoge koolzuurprikkeling.
Nasmaak
De nasmaak is droog en zurig.
Opmerkingen
Minder zuur dan een Lambiek. Door de melkzurige vergisting (Lactobacillus Delbruckii) droger en frisser dan andere tarwebieren.
Technische kenmerken
Begin SG: 1028 – 1032
SVG: 75 – 78%
Alcoholpercentage: 2,8 – 3,7 Vol%
Kleur: 4 – 8 EBC
Bitterheid: 3 – 8 EBU
Koolzuurgehalte: 5,0 – 6,5 gr/ltr
Voorbeelden: Brlo Berliner Weisse, Schultheiss, Berliner Kindl, Brlo Berliner Weisse, New Glarus Thumbprint Series.
Nr. BJCP style (2015): 23A
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


