Bieren / Biertypen
Schwarzbier
Beschrijving
Algemene kenmerken
Schwarzbier is een donker Duits ondergistend bier waarin de zachte geroosterde moutsmaken in balans zijn met een matige hopbitterheid.
Uiterlijke kenmerken
Donker tot zeer donker bruin, maar nooit echt zwart. Sprankelend helder met een blijvende, beige schuimkraag.
Geurassociaties
Lichte tot medium moutgeur van geroosterde mout (nooit de geur van hard gebrande mout). Moutaroma's zijn ook afkomstig van Münchener mout en karamelmout. Een matige hopgeur. Eventueel iets zwavelig door de gisting op lage temperatuur.
Basissmaak
Zoetig, bitterig tot bitter.
Smaak
Licht tot matig zoetige moutsmaak, komend van Münchener mout, karamelmout en geroosterde moutsoorten. Er kan door de geroosterde mout een chocoladetoets voorkomen die doorzet tot in de nasmaak. Een lichte tot matige hopsmaak is mogelijk.
Body
Dun tot medium.
Mondgevoel
Een matige tot vrij sterke koolzuurprikkeling. Zacht, zonder samentrekkende effecten ondanks het gebruik van geroosterde mouten.
Nasmaak
De nasmaak van hopbitterheid en geroosterde mouten en karamelmout blijft lang hangen. Tamelijk droog.
Opmerkingen
Schwarzbier komt traditioneel uit het oostelijk deel van Duitsland. In vergelijking met de Münchener Dunkel is een Schwarzbier donkerder van kleur, droger in de smaak en heeft het duidelijk een meer gebrande moutsmaak (maar niet zo sterk als bij een Porter). Schwarzbier lijkt tussen een Pilsener en een Porter in te zitten. Schwarzbier heeft minder restsuikers dan een Münchener Dunkles.
Technische kenmerken
Begin SG: 1046 – 1052
SVG: ca 77%
Alcoholpercentage: 4,6 – 5,2 Vol%
Kleur: 50 – 115 EBC
Bitterheid: 22 – 30 EBU
Koolzuurgehalte: 3,0 – 5,4 gr/ltr
Voorbeelden: Köstritzer Schwarzbier, Schwarzer Steiger, Kulmbacher Mönchshof Kloster Schwarzbier, De Beijerd Schwarzbier, Einbecker Schwarzbier.
Nr. BJCP style (2015): 8B
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:


